OTVORENA SEZONA KUPANJA NA ADI: Ako planirate brčkanje u "beogradskom moru", ova PRAVILA bi trebalo da ISPOŠTUJETE!
Kupanje na Adi Ciganliji, Foto: Emilija Jovanović

mnogima omiljeno kupanje

OTVORENA SEZONA KUPANJA NA ADI: Ako planirate brčkanje u "beogradskom moru", ova PRAVILA bi trebalo da ISPOŠTUJETE!

"Između 40 i 60 spasilaca dežuraće na plažama na Savskom jezeru"

Objavljeno:

Temperatura vode na Adi je dostigla 22 stepena, što je međunarodni standard za bezbedno kupanje. To znači da danas od 10.30 kupači mogu da uđu u Savsko jezero i da se rashlade, pod uslovom da poštuju pravila kupališta.

Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija" apeluje na kupače da poštuju pravila kupališta, na kojem dežura između 40 i 60 spasilaca.

"Između 40 i 60 spasilaca dežuraće na plažama na Savskom jezeru. U zavisnosti od broja kupača, temperature na obali, spoljašnje temperature, njihovi koordinatori koordiniraće sve spasioce koji će boraviti na jezeru. Ono što je bitno je da poštuju sva njihova uputstva i da ne preplivavaju Savsko jezero, kupaju se u zonama obeleženim za kupanje", navela je Pavlovićeva.

Maja Pavlović
Maja Pavlovićfoto: Printscreen/RTS

Besplatni sadržaji na Adi

Ada Ciganlija svake godine nudi besplatne sadržaje. Najmlađima je najinteresantnija školica plivanja koja će od 1. jula biti realizovana u bazenu za neplivače na prvoj plaži od 8.30 do 9.30 svakog radnog dana. Tu će najmlađi moći i besplatno uz đačku knjižicu da nauče da plivaju ili da usavrše svoje plivanje.

Najstariji će moći da se šetaju svake nedelje od 10 ujutru, reč je o aktivnostima za treće doba.

Organizuju se i časovi joge, na kružnom toku svake nedelje od 18 časova.

Pre nego što je počela sezona kupanja, dva dečaka su se utopila u Savskom jezeru.

"Nemili događaj obeležio je perio pred početak sezone. Međutim, ono što konstantno apelujemo iz javnog preduzeća je da se poštuju pravila ponašanja na kupanju, da do tih situacija ne bi došlo", navela je Pavlovićeva.

Posetioce Ade Ciganlije savetuje da se u najtoplijem delu dana, ako mogu, sklone sa sunca, da ne ulaze u Savsko jezero pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i da prate sva moguća uputstva koja daje spasilačka služba.

Kupanje na Adi Ciganliji
Kupanje na Adi Ciganlijifoto: Marko Nikolić

Na pitanje reportera RTS-a da li je nešto urađeno po pitanju trave u vodi, odgovara da se trava svakodnevno kosi u Savskom jezeru od 1. aprila.

Kako da se ponašate na kupalištima

Pre ulaska u vodu ne treba konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance – alkohol dovodi do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta, poremećaja svesti, što povećava rizik od utapanja.

Takođe, u vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a najbolje bi bilo da između obroka i plivanja protekne najmanje dva sata.

Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Izbegavajte da plivate sami i uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača. Uvek plivajte u obeleženim zonama koje nadgledaju spasioci.

Ukoliko u toku plivanja osetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Kupanje u Savskom jezeru
Kupanje u Savskom jezerufoto: Emilija Jovanović

Kako pozvati pomoć

Ukoliko se nađete u nevolji – trudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte, podignite ruku i signalizirajte spasiocima da vam je potrebna pomoć.

Ako vidite da se neko davi, pozovite spasioca, nemojte pokušavati sami da pomognete da ne biste i vi postali davljenik. Dodajte osobi u nevolji neku granu, šlauf, ili slično.

Imajte u vidu da postoje vodene struje za čije je savladavanje potrebna veća snaga. Ukoliko vas uhvati vodena struja ne opirite joj se i ne pokušavajte da plivate suprotno od smera njenog kretanja – ostanite mirni i plivajte niz struju, dijagonalno ka obali.

Specifičnosti otvorenih voda

Ne zaboravite da plivanje u otvorenoj vodi nije isto što i kupanje u bazenu – informišite se o strujama, temperaturi vode, biljnom i životinjskom svetu kako ne biste dospeli u nepredviđenu i neprijatnu situaciju.

Oprez u rekama i jezerima mora biti povećan i zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.