NAJSTARIJI "STANOVNIK" BEOGRADA IMA 210 GODINA: Svaki dan prolazite pored njega, a niste ni svesni KOLIKO JE VAŽAN!
Beograd, Foto: Petar Aleksić

FENOMENALNO

NAJSTARIJI "STANOVNIK" BEOGRADA IMA 210 GODINA: Svaki dan prolazite pored njega, a niste ni svesni KOLIKO JE VAŽAN!

U prvoj polovini 19. veka doneta je odluka da se razvija ovaj deo Vračara

Objavljeno:

Najstariji stanovnik Beograda ima čak 210 godina. Simbol je našeg grada, a nalazi se na Cvetnom trgu između Beograđanke i Trga Slavije, preko puta Jugoslovenskog dramskog pozorišta i kraj spomenika Borislava Pekića.

Naravno, u pitanju je hrast Lužnjak, kome dva veka nisu mogla ništa. Pored svih rekonstrukcija oko njega, on je uspeo da se održi.

Hrast sa Cvetnog trga bio je samo jedno od mnoštva stabala koja su obrazovala vračarsku šumu hrastova i jasenova, od Cvetnog trga do Manježa. Početkom 19. veka kada niče hrast sa Cvetnog trga, najveći deo Srbije bio je obrastao neprohodnim šumama hrasta i bukve i pošumljenost je, kako pokazuju neke procene, iznosila oko 80 odsto, naspram današnjih 30 odsto.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

U prvoj polovini 19. veka doneta je odluka da se razvija ovaj deo Vračara – šuma je raskrčena, a uz pijacu koja je odjednom oživela kraj, nikli su apoteka i pošta, i ulica je kaldrmisana. Zabeleženo da je već 1886. godine kod Cvetnog trga otvorena fijakerska stanica sa deset fijakerista.

Hrast lužnjak sa Cvetnog trga, svedok događaja iz prestonice proteklih 210 ili 215 godina, možda čak od vremena Prvog srpskog ustanka, visok je 25 metara, a obim stabla mu je 4 metra.

03:15

AKCIJA ZASADI DRVO STIGLA U BAČKU TOPOLU! Zasađeni jasen, bagrem, bela topola i hrast: LOKACIJA POPRIMA POTPUNO NOVI IZGLED

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.