VRAČARCI DOBILI NOVOG KOMŠIJU, ALI NIJE ZMIJA: Gladak je i sjajan, Biljana imala BLISKI SUSRET S NJIM! (FOTO)
Slepić, Foto: FACEBOOK/ BILJANA MAKSIMOVIĆ

NEOBIČNO

VRAČARCI DOBILI NOVOG KOMŠIJU, ALI NIJE ZMIJA: Gladak je i sjajan, Biljana imala BLISKI SUSRET S NJIM! (FOTO)

Biljana je malog beznogog guštera fotografisala i svoje iskustvo podelila i sa ostalim komšijama na Fejsbuk grupi "Vračar"

Objavljeno:

Šta to gamiže po asfaltu u srcu Vračara? Ovog kišovitog jutra u Ulici Alekse Nenadovića jedna Beograđanka na ulici je srela gmizavca. Liči na zmiju, ali je to zaprao slepić, gušter bez nogu.

Bliski susret sa "novim komšijom" imala je Vračarka Biljana. Videla ga je u neposrednoj blizini svog doma.

Slepić nasred ulice

- Nalazio se ispred broja četiri u nivou parkinga na Slaviji, u Ulici Alekse Nenadovića. Živim u neposrednoj blizini i tu između kola sam prelazila ulicu, kada sam naišla na gmizavca - ispričala je Biljana za "Beograd na Blic".

Biljana je malog beznogog guštera fotografisala i svoje iskustvo podelila i sa ostalim komšijama na Fejsbuk grupi "Vračar".

Slepić
foto: Facebook/Biljana Maksimović

Ovo nije prvi sličan slučaj poslednjih dana. Građani Borče videli su već tri zmije u naseljima, a kako smo nedavno pisali, mužjaci ovih životinja izlaze sada na sunčanje.

Bezopasna i korisna životinja

I slepić isto voli da se sunča, samo ga je danas izgleda zbunila ova kiša.

Biolog Kristijan Ovari kaže da je ovo odrastao primerak mladog slepića. Ovaj gušter inače dug oko 30 do 50 cenimtera, od čega na rep otpada više od polovine dužine tela. Gladak je i sjajan, sivkaste do bakarne boje, ali boja varira u toku razvića.

- Sunča se u proleće i jesen, a ostatak godine se tokom dana ili ukopava ili krije ispod klada i kamenja. Hrani se nakon zalaska sunca ili posle kiše kada lovi sitne životinje kao što su puževi golaći, a od insekata lovi skakavce. Hoće da napada i mlade zmije - ispričao nam je biolog Ovari.

Kao što je već rečeno, slepić ili beznogi je bezopasan po građane, a naročito je zabranjeno ubijati ih. Ako ih vidite, samo ih pustite da nastave svojim putem. Vama neće ništa, ne morate ni vi njima.

Bonus video:

01:29

Zmija u rasveti VMA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.