SPOMENIK ĐINĐIĆU U CENTRU BEOGRADA 12. MARTA 2018: Inicijativu za ovo je dao Vučić!
Foto: Facebook

počast ubijenom premijeru

SPOMENIK ĐINĐIĆU U CENTRU BEOGRADA 12. MARTA 2018: Inicijativu za ovo je dao Vučić!

Raspisan je konkurs za idejno rešenje, prva nagrada je 8.000 evra
Objavljeno:

Grad Beograd raspisao je Međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Ovaj spomenik će biti podignut i otkriven na Studentskom trgu 12. marta 2018. godine, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Vesić je rekao da se spomenik podiže na inicijativu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Konkurs će trajati sedam meseci.

- Prvi deo konkursa trajaće do 15. juna, da bi do kraja juna konkursna komisija donela odluku koja će rešenja ući u uži krug. Potom će ti autori biti pozvani da urade idejno rešenje spomen kompleksa i da do kraja septembra predlože svoje rešenje kako bi komisija 16. oktobra izabrala rešenje koje će biti realizovano - pojasnio je Vesić.

Vesić je rekao da zahvalnost za ovu inicijativu dugujemo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, i da će spomenik "na pravi način oslikavati ono što je Đinđić bio za Srbiju".

- Đinđić je bio čovek koji je sprovodio reforme, koji je želeo da se ova zemlja modernizuje i verujemo da ćemo mu se na ovaj način, na 15-godišnjicu njegovog ubistva, odužiti za ono što je dao Srbiji - rekao je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će postavljanju spomen obeležja Đinđiću prethoditi uređenje tog trga. Grad u narednom periodu prvo treba da izmesti okretnicu trolejbusa sa tog trga.

Konkursni materijal učesnici konkursa mogu preuzeti bez nadoknade na veb-portalu Grada Beograda (www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (www.dab.rs) od 30. marta ove godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni 16. oktobra, ukupni nagradni fond je 19.000 evra, a nagrade će biti dodeljene prema sledećoj raspodeli: prva nagrada 8.000 evra, druga 5.000, treća 3.000 i tri nagrade od po 1.000 evra.

U žiriju su: predsednik žirija Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i slikar Čedomir Vasić.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.