SADA SE SELI NA NOVU LOKACIJU:Evo kako je izgledao deo Kalemegdana pre nego što je u njemu napravljen Zoo vrt! FOTO
Zoo vrt, Foto: Zorana Jevtić

ZELENILO, JEZERCE I STAZICE ZA ŠETNJU

SADA SE SELI NA NOVU LOKACIJU:Evo kako je izgledao deo Kalemegdana pre nego što je u njemu napravljen Zoo vrt! FOTO

Sigurno ste se zapitali kako je ovaj deo Kalemegdana izgledao pre 1936. godine i dolaska životinja

Objavljeno:

I prethodnih godina pričalo se o izmeštanju Zoo vrta, ali je ove godine postalo izvesno. Novi dom Muji, Tvigi, Dušanki i drugarima biće Ada Safari.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Šapić, bilo je raznih predloga da se zoo vrt izmesti na obode grada u Surčin, Krnjaču.

- Veliko ratno ostrvo je bila ideja bivšeg direktora Vuka Bojovića, ali se ispostavilo da je neuslovno jer često plavi. Ovo naše rešenje, koje nije preko noći prelomljeno, je najbolje i za životinje ali i Kalemegdan, a i najbliže je predlogu Vuka Bojovića. Biće i pristupačnije sa alternativnim načinima dolaska na Adu Ciganliju - rekao je Šapić.

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana "Kalemegdanska terasa" i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Međutim, tokom Drugog svetskog rata vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima, navodi se na sajtu Zoo vrta.

Sigurno ste se zapitali kako je ovaj deo Kalemegdana izgledao pre 1936. godine i dolaska životinja.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.