STUDENTI UDARENI PO DŽEPU, STUDIJE U BEOGRADU POSTALE PAPRENE: Moraju da spreme debele novčanike, cene luduju
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

TEŠKA SITUACIJA

STUDENTI UDARENI PO DŽEPU, STUDIJE U BEOGRADU POSTALE PAPRENE: Moraju da spreme debele novčanike, cene luduju

Cene smeštaja u studentskim centrima znatno su porasle

Objavljeno: 12:50h

Iznos studentskih kredita ove godine je uvećan sa 8.400 na 13.000 dinara, ali istovremeno je smanjen broj onih koji će ih dobiti - sa prošlogodišnjih 6.791 na 2.700, kako je najavljeno. Studenti se bune, dok Ministarstvo prosvete obećava rešavanje problema.

Studentkinja Elena Čavlin kaže da je skupo biti student u Srbiji, jer je sve poskupelo. Njena koleginica Anđela Milovanović navodi da je za one koji su iz unutrašnjosti, studiranje u Beogradu kao da studiraju u inostranstvu, s obzirom na to kakav je standard u glavnom gradu.

Elena Čavlin kaže da je sve poskupelo, i to ne samo u studentskim menzama i domovima, već i studentske kartice, kao i žetoni za menzu.

- Ali, to je problem koji je zahvatio samo budžetske studente kojih je 40,5 od 250.000 studenata u Srbiji. Imamo tu i samofinansirajuće studente koji su u još goroj situaciji, jer ne mogu da konkurišu ni za studentski kredit ni za stipendiju. Mnogi od nas studiraju u drugim gradovima, a poskupeo je i autobuski prevoz, i većina prevoznika je ukinula studentske popuste koji su ranije postojali - ukazuje Čavlin.

Ona dodaje da je situacija „teška, neizvesna i frustrirajuća“ kao i da našim zakonom o visokom obrazovanju nije regulisan rad po skraćenom radnom vremenu kao što je to u Evropi.

1 / 3 Foto: Kurir/ Tamara Trajković

- Tako da mi koji želimo da radimo, ne možemo to da učinimo jer imamo studentske obaveze, tako da smo u dilemi da li da se posvetimo fakultetu ili da radimo - rekla je Elena za N1.

Upitana kako joj se čini mera Vlade Srbije da svi mladi od 16 do 29 godina starosti dobiju pomoć države od 5.000 dinara, ona kaže da je to lepa mera, „taman pred Novu godinu, da možemo eventualno da platimo izlazak, ali to nije sistemsko rešenje“.

Anđela Milovanović kaže da je iz unutrašnjosti i da je „za nas iz unutrašnjosti studiranje u Beogradu kao da studiramo u inostranstvu, imajući u vidu kakav je ovde standard“. Iako je iznos kredita znatno uvećan, na 13.000 dinara, Anđela ocenjuje da studenti za tu sumu ne mogu da plate osnovne troškove i priušte sebi da bar jednom mesečno odu kući.

Cene smeštaja u studentskim centrima znatno su porasle, pa sada smeštaj prve kategorije košta 2.790, umesto ranijih 1.860, druge kategorije 2.150, umesto 1.430, treće 1.600 umesto 1.248, četvrte kategorije 1.500 umesto 1.144, dok studentska kartica košta 2.700 dinara umesto dosadašnjih 2.000, a njeno produženje 1.700 umesto 1.000 dinara.

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će do srede budžet za studentske kredite biti regulisan, i da će svi studenti dobiti obećane kredite i stipendije.

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.