Nema teorije da ovo znate! Centru BEOGRADA KUMOVALA JE NEMICA: Evo kako je ZELENI VENAC DOBIO IME!
Foto: Dragana Udovičić

srce naše prestonice

Nema teorije da ovo znate! Centru BEOGRADA KUMOVALA JE NEMICA: Evo kako je ZELENI VENAC DOBIO IME!

Urbano naselje Zeleni venac, žargonski "Zelenjak", nalazi se na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad, u samom centru glavnog grada
Objavljeno: 21:44h

Na mestu gde se danas nalazi popularna gradska pijaca, najpre je bila bara po kojoj su plivale patke. Kada je ona isušena trebalo je da bude sagrađeno pozorište.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, Aleksandar Karađorđević i Miša Anastasijević doveli su italijanskog arhitektu koji je imao zadatak da podigne zgradu pozorišta. Posle godinu dana, arhitekta je pobegao, a temelji su "potonuli". Poznato je da je na značajnom području Beograda procenjeno da teče najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko "živih" izvora.

foto: Nebojša Mandić

Jake struje podzemnih voda u prošlosti predstavljale su poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice. Upravo su podzemne vode pravile veliki problem prilikom izgradnje pomenutog pozorišta.

Tako se na mestu planiranog pozorišta danas nalazi pijaca, koja "stoji" na potonulim temeljima i konstrukciji nacionalnog teatra.

foto: Nebojša Mandić

Urbano naselje Zeleni venac, žargonski "Zelenjak", nalazi se na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad, u samom centru glavnog grada. Povezuje ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom. Zeleni venac je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds.

Prvi zakupac objekta bila je jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom. Nažalost, njen muž se usput razboleo i umro.

OTKRIVAMO TAJNI RECEPT ZA NAJBOLJI GULAŠ U SRBIJI: Probali smo, i ostali bez teksta! (FOTO)

Hrabra i jaka, Herman ga je sahranila i nastavila dalje. Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i značajnog ustavobranitelja – Alekse Simića.

Ova Nemica bila je veoma vredna i uredna, i njena kafana je brzo došla na dobar glas. Na spratu je držala sobe za noćenje. Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Upravo tako je kafana dobila ime "Zeleni venac", a prema njoj i okolina. Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je šezdesetih godina prošlog veka da bi se na njenom mestu podigla autobuska okretnica.

Bonus video:

OVO JE PRAVA ISTINA O ŽENI KOJA PROSI: Baka Ljubica je PREVARANT!

(Espreso.co.rs / Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.