SUNĐER BOB MEĐ' KROMPIROM I PAPRIKAMA: Posetili smo Kalenić PIJACU uoči NOĆI VEŠTICA i zanemeli od ŠOKA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

KALENIĆ U NOVOM RUHU

SUNĐER BOB MEĐ' KROMPIROM I PAPRIKAMA: Posetili smo Kalenić PIJACU uoči NOĆI VEŠTICA i zanemeli od ŠOKA! (FOTO)

Uoči Noći veštica posetili smo Kalenić pijacu na kojoj su tezge preplavljene oslikanim bundevama

Objavljeno:

Na zapadni trend proslave Noći veštica ni Srbi nisu ostali imuni, pa su u skladu sa tim i prodavci na pijacama obogatili svoju ponudu.

Kalenić pijaca je uoči 31. oktobra "obukla novo ruho", a tome su doprinele mnogobrojne zanimljivo oslikane bundeve.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Namrštene, nasmejane, brkate, začuđene, tužne, srećne, uplašene... Nemoguće je ne zastati ispred svake tezge i ne nasmejati se domišljatosti onih čijih su ruku delo.

1 / 14 Foto: Aleksa Petrović

Cene su, kao i ponuda, šarenolike - od 50 za najmanje, do 300 dinara za kilogram bundeve.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Prodavci su ispoljili svoju kreativnost oslikavajući male i velike, a svakako najveću pažnju dece privukle su bundeve sa likovima iz crtanih filmova.

Tako su se na poznatoj beogradskoj pijaci među paradajzom, krompirom i drugim povrćem našli Sunđer Bob i Plankton.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

U ponudi su i neoslikane bundeve koje čekaju da kupci i njih pretvore u malo umetničko delo. I njihova cena zavisi od veličine, pa se mogu naći od 100 do 300, 350 dinara.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Posebnu pažnju privlači izrezbarena bundeva koja se između tegli ajvara i ljutih papričica "pali-gasi".

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Kako prodavci kažu zainteresovanih za kupovinu ovog simbola "Helloween-a" ima dosta. Najveće interesovanje je dan proslave.

- Kupuju ljudi. Mi prodajemo svake godine. Najviše se kupuje za žurke koje su sada izuzetno popularne, rekao je za Espreso jedan od prodavaca.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

- Ukrašavamo bundeve i prodajemo već godinama. Kupuju ljudi, interesantno im je to, naveo je drugi prodavac.

1 / 15 Foto: Aleksa Petrović

Verujemo da je, sa ovakvom scenografijom, poseban doživljaj proći noću kroz pijacu kada sve ove bundeve dobiju drugačije obrise.

Pa ko voli, nek' izvoli.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

Zašto je baš bundeva simbol Noći veštica?

Zbog svoje lukavosti, domišljatosti, ali pre svega tvrdičluka, izvesni Džek za koga legenda kaže da je živeo u Irskoj u neka pradavna vremena, dobio je nadimak “škrti”. Bio je toliko lukav da je jednom, kaže priča, uspeo da prevari i samog đavola.

Čovek lukaviji od đavola

Naime, đavo je došao da testira Džekovo lukavstvo. Počeli su zajedno da piju. Ostajući dosledan svom nadimku “škrti” Džek nije hteo da plati za piće pa je naterao đavola da se pretvori u novčić i on plati. Onda ga je Džek brzo stavio u džep u kojem je bio srebrni krst zbog kojeg đavo više nije mogao da se vrati u svoj oblik.

Tek nakon što je đavo Džeku obećao da mu neće smetati godinu dana i da, ukoliko Džek umre, neće tražiti njegovu dušu, ovaj ga je pustio.

Nakon godinu dana, đavo je došao po svoje. Međutim, i Džek je bio spreman. Zamolio je đavola da mu uzbere voće sa drveta. Kada se ovaj popeo, Džek je na kori stabla nacrtao krst, tako da ga Đavo ponovno nije mogao dohvatiti sve dok nije obećao da ga neće uznemiravati narednih 10 godina.

Ipak, ubrzo posle toga Džek je umro. Bog tako lukavog i opasnog čoveka nije želeo u raju, pa je Džek završio pre vratima pakla. Tamo ga je dočekao đavo koji je, održavši svoje obećanje, odbio Džekovu dušu i poslao ga da zauvek luta između svetova plašeći ljude i opominjući ih da se ne igraju sa silama koje ne razumeju i ne mogu da pobede.

Pre nego što je prognan, Džek je od đavola dobio samo grumen užarenog uglja. Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj.

Od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci, piše Dnevno.rs.

Od krompira i paradajza do bundeve

U Irskoj i Škotskoj, odakle originalno potiče legenda o Džeku O’Lanternu, ljudi su od davnina počeli da prave svoje verzije lampiona razbareći strašna lica u paradajza ili krompiru. Stavljali su ih u prozore ili ispred vrata kako bi oterali “pravog” Džeka škrticu i druge luta zle duhove. U Engleskoj, dube repe.

Imigranti iz ovih krajeva su legendu o Džeku preneli u Ameriku. Ubrzo su otkrili bundeve koje su u vekovima koji su usledili postale sinonim za Noć veštica.

Noć veštica, Bundeva
foto: Aleksa Petrović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.