TAJNA ŠILEROVE ULICE: Pogledajte kako danas izgleda nekada NAJOZLOGLAŠENIJE MESTO U BEOGRADU! (VIDEO)
Foto: Printscreen B92, Printskrin/google.rs/maps

bastion zemunaca

TAJNA ŠILEROVE ULICE: Pogledajte kako danas izgleda nekada NAJOZLOGLAŠENIJE MESTO U BEOGRADU! (VIDEO)

Ulica dugačka kilometar, uglavnom sastavljena od zgrada raspoređenih na stotinjak brojeva, i jednog Doma zdravlja danas ničim ne asocira na sav taj haos
Objavljeno:

Šilerova ulica. Ni po čemu, na prvi pogled, posebna ulica u Zemunu. Mala, uzana, kao i mnoge u ovom delu "grada pored Beograda".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ipak, zbog jednog njenog stanovnika dobila je epitet "mafijaške" ulice. U njoj je bila kuća vođe zemunskog klana, Dušana Spasojevića Šiptara.

Šilerova 38 - 40 bila je, kako su zvali ovu adresu, bastion zemunskog klana.

TAJNA AUDIJA SMRTI: Zašto je baš ovaj sivi automobil bio POTPIS za ubistva zemunskog klana? (VIDEO)

No, više nema ni luksuznih automobila, ni raskošnih žurki koje su organizovali kriminalni šefovi.

foto: Printscreen/Google streetview

Nema ni kuće Spasojevića. Srušena je 2003. godine. A njeno rušenje je takođe zanimljivo. Naime, iako je ovaj objekat nelegalno sagrađen, ispostavilo se barem da je tako, udovica Dušana Spasojevića je kasnije tražila odštetu za srušeno zdanje.

Ona krije sve tajne opasnih momaka 90-ih: Za mene su bili najbolji, sad ih viđam na grobljima (FOTO)

Samo rušenje Šilerove počelo je, prema zapisniku tadašnjeg načelnika za inspekcijske poslove SO Zemun, 14. marta u 14 sati, i trajalo je do 27. marta. Postoji i priča da su sami Spasojević i Luković, u svom prinudnom skrovištu u kući porodice Maletić u Progaru kod Surčina gledali rušenje, koje je bilo prikazivano na TV. Maletići, tada taoci vođe zemunskog klana kažu da je, očekivano, Spasojević bio ekstremno besan i agresivan dok je gledao kako mu ruše "tvrđavu".

Zlatibor Lončar i fudbaleri Partizana na bazenu zemunskog klana U ŠILEROVOJ! Velja Ilić pokazao novu fotku ministra zdravlja! (FOTO)

Odluka o rušenju doneta je dan ili dva nakon ubistva Zorana Đinđića, na sastanku svih opštinskih i gradskih funkcionera DS, a na inicijativu Čedomira Jovanovića, pisao je Glas Javnosti. Tadašnji gradonačelnik je zatražio da od kompleksa Dušana Spasojevića Šiptara ne ostane "ni kamen na kamenu".

Ovo ne treba da čudi, jer je nakon Đinđiđevog ubistva u DS vladao bes i želja za osvetom.

Lončara je zemunski klan zvao Tibi! Nove optužbe na račun ministra zdravlja! (VIDEO)

Ipak, nakon rušenja postavilo se pitanje: da li je trebalo tako? Da li je Šilerova krila dokaze o sprezi vlasti i kriminala?

- To je bilo mesto gde su ljudi iz vlasti i kriminalci pravili razne dilove. Zna se da su "zemunci" sve snimali, što je kasnije trebalo zataškati. Uveren sam da se neko obogatio od trgovine tim snimcima, kao i zahvaljujući kešu "zemunaca" - kazao je u izjavi za medije bivši koministar policije Božo Prelević.

Odatle je moglo da se sazna mnogo o njihovom udruživanju, ponašanju i načinu života, smatrali su mnogi.

Ulica dugačka kilometar, uglavnom sastavljena od zgrada raspoređenih na stotinjak brojeva, i jednog Doma zdravlja danas ničim ne asocira na sav taj haos.

Ali, ostaje da se pamti!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.