BANAĆANE ZOVU LALE, KRUŠEVLJANE ČARAPANI, A KAKO ZOVU BEOGRAĐANE? Tviteraši dali HIT ODGOVORE, čik pogodite!
Knez Mihailova, Foto: Nebojša Mandić, Emilija Jovanović

ovo sigurno niste čuli!

BANAĆANE ZOVU LALE, KRUŠEVLJANE ČARAPANI, A KAKO ZOVU BEOGRAĐANE? Tviteraši dali HIT ODGOVORE, čik pogodite!

A svi su Srbi, istih korena, samo iz različitih krajeva zemlje

Objavljeno:

Zbog poljoprivredne kulture kojom se masovno bave, Leskovčanima je prilepljen nadimak Paprikari. Kruševljani muškarci su navodno nekada ranije nosili duge čarape pa su tako i stanovnici ovog kraja dobrili naziv Čarapani.

A svi su Srbi, istih korena, samo iz različitih krajeva zemlje.

Međutim stanovnici srpske prestonice bilo su često izostavljeni u "nametanju" nadimaka ili paak nije bilo nečeg što se moglo izdvojiti, a na osnovu čega bi mogao nastati neki drugi naziv za Beograđane.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Ipak, postoje određeni manje poznati i koji uglavnom koriste stanovnici nekih delova Srbije. To je interesovalo jednog tviter korisnika pa je postavio javno pitanje na ovoj društvenoj mreži.

Odgovori su nas iznenadili.

Jedan od njih bio je "KEVIĆI". Korisnik iz Vrnjačke banje napisao je da njegovi sugrađani često koriste ovaj naziv za stanovnike prestonice.

Drugi korisnik napisao je da neki građani koriste izraz "BEGEŠI".

I još dva nadimka koji su se izdvojili bili su "Đani" i "Begešari", i navodno ovaj izraz za stanovnike Beograda koriste Novosađani.

Naravno, bilo je i par "podrugljivih" ali i šaljivih komentara komenata, pa su tako neki korisnici pisali da Beograđane navodno zovu "Gospoda", "Šmekeri", "Džiberi".

Kao što smo na početku napisali da Kruševljane zovu Čarapani, a Leskovčane paprikari, postoje i drugi često korišćeni nadimci za stanovnike određenih gradova u Srbiji.

Tako Banaćane često zovu Lale, a univerzalniji naziv za sve Vojvođane često je i Slaninari. Šumadince često nazivaju Gedže, a Jagodince Svinjari.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.