BEOGRAĐANI, NEMA VIŠE ČEKANJA U REDOVIMA: Evo šta sve možete od kuće!

Preko neta 156 usluga

BEOGRAĐANI, NEMA VIŠE ČEKANJA U REDOVIMA: Evo šta sve možete od kuće!

Beograđani od sada mogu da od svoje kuće, preko računara, besplatno ostvare svoje pravo - izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički
Objavljeno: 10:28h

Građani Beograda od danas će od moći da elektronskim putem obave 156 gradskih usluga, od kojih je 100 namenjeno fizičkim licima, a 56 pravnim, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički. Ona je na predstavljanju Kataloga elektronskih usluga Grada Beograda kazala da je to prvi korak ka pravoj elektronskoj upravi u Srbiji.

- Beograđani od sada mogu da od svoje kuće, preko računara, besplatno ostvare svoje pravo. Sada će građani moći da prijave nepravilnosti inspekciji ili komunalnoj policiji, da prijave probleme u stambenoj zgradi, da sa svog računara ostvare uvid u dokumentaciju, da podnesu zahtev za naknadu za porodiljsko odsustvo, za roditeljski i dečiji dodatak - kazala je Udovički. Ministarka je najavila nov zakona o opštem upravnom postupku koji će uvesti obavezu razmene podataka iz službenee evidencije među državnim organima.
Taj zakon će prebacivanjem određenih registara u elektronsku formu ostvariti uštede, a samo od prestanka štampanja izvoda iz matične knjige rođenih, gradska kasa uštedela je godišnje oko 35 miliona dinara, rekla je Udovički. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je elektronska uprava jedan od prioriteta gradske administracije. Ocenio je da je 156 elektronskih usluga veliki korak ka povećanju efikasnosti gradske uprave i kvaliteta života građana, uz uštedu nekoliko desetina miliona dinara za Grad.
Katalog elektronskih usluga Grada Beograda je rezultat višemesečne saradnje Ministarstva državne i lokalne samouporave, Grada Beograda i njegove Direkcije za elktronsku upravu. Katalog je dostupan na Nacionalnom portalu eUprave. (Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.