ESPRESO VAS VODI U NAJSTARIJU LIVNICU NA BALKANU: Ovde su nastajali SPOMENICI koji su SIMBOLI Beograda! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

LIVNICA BRAĆE JEREMIĆ

ESPRESO VAS VODI U NAJSTARIJU LIVNICU NA BALKANU: Ovde su nastajali SPOMENICI koji su SIMBOLI Beograda! (FOTO)

Slobodan je sa zadovoljstvom izučio ovaj zanat i nasledio porodičnu firmu jer kako kaže voli što piše istoriju Srbije i ostavlja spomenike koji će trajati vekovima

Objavljeno:
Marina Letić

Stamena poput spomenika koji su u njoj nastajali, najstarija livnica na Balkanu skoro ceo vek uspešno odoleva svim vremenima.

Livnica braće Jeremić osnovana je sada već daleke 1927. godine u Beogradu, a tajna njihovog uspešnog zanata u okviru porodice prenosila se s kolena na koleno.

Koliko ste puta prošetali ispred Doma Narodne skupštine ili Trgom Nikole Pašića i zapitali se gde su i kako nastajali spomenici koje vidite? Nastavite sa čitanjem ovog teksta jer ćete vrlo brzo dobiti odgovor.

U ovoj umetničkoj "radionici" stvarala se istorija i nastavljala tradicija, a samo delić te neverovatne priče za naš portal ispričao je Slobodan iz četvrte generacije Jeremića, praunuk osnivača livnice.

Koliko je otvaranje prve livnice u Beogradu i na Balkanu bila velika stvar za celu zemlju, govori i podatak da je čitav državni vrh tadašnje SFRJ prisustvovao ovom događaju.

- Livnicu je osnovao Miodrag Mića Jeremić koji je bio prvi livac na ovim prostorima. Prva livnica se nalazila na Voždovcu sve do 1987. godine kada je otvoren veliki pogon na Avali. Pogon na Avali je otvorio tadašnji predsednik Skupštine SFRJ Marjan Rožič koji je došao sa čitavim tadašnjim državnim vrhom, priča za Espreso Slobodan Jeremić.

Slobodan Jeremić
Slobodan Jeremićfoto: Privatna arhiva

Dela iz livnice stigla su na različite krajeve sveta, a za sve ove decenije postojanja spisak dostignuća je dugačak.

- Prvo i verovatno najznačajnije veće delo livnice je spomenik "Igrali se konji vrani" koji se nalazi ispred Narodne skupštine, spomenik Nikoli Pašiću na istoimenom trgu, spomenik Majke Tereze u Vatikanu, kao i mnogo drugi znameniti spomenici po čitavoj Evropi, ali i Africi i Americi, objašnjava nam Slobodan.

Među delima Jeremića u prestonici su i Spomenici braniocima Beograda na Novom groblju, Ćirila i Metodija u parku kod Studentskog doma "Kralj Aleksandar Prvi" ("Lola"), vojvodi Stepi Stepanoviću ispred njegove rodne kuće u Kumodražu, atletičaru Goranu Raičeviću kod stadiona FK Partizan, kao i veliki broj statua postavljenih na Kalemegdanu.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Brojni vajari svetskog renomea sarađivali su sa Slobodanovim precima, a on se potrudio da dobar glas na kojem se livnica tada nalazila sačuva i danas. Poverenje umetnika i sam je stekao, te je sarađivao sa velikim imenima u vajarastvu 21. veka.

- Sa livnicom su sarađivali najveća imena poput Ivana Mešrovića, Tome Rosandića , Tome Serafimovskog, Antuna Augustinčića, Frana Krsinića , Sretena Stojanovića, Jovana Soldatovića , Radeta Stankovića i mnogih drugih. I sa današnjim velikim vajarima poput Ranka Đankovića , Miloša Komada, Svetomira Arsića Basare, Marka Kratohvila ostvarena je saradnja, navodi Slobodan.

Slobodan je sa zadovoljstvom izučio ovaj zanat i nasledio porodičnu firmu jer kako kaže voli što piše istoriju Srbije i ostavlja spomenike koji će trajati vekovima.

- Tradicija se nastavila. Ja sam četvrta generacija i upoznat sam sa poslom. Volim posao najviše kao neko ko piše istoriju Srbije i ko ostavlja iza sebe spomenike srpskim velikanima koji ce ostati vekovima i pomoću kojih će se buduće generacije informisati. Sadašnja vlast na celu sa predsednikom Vučićem dosta radi na tome da se ti velikani sačuvaju od zaborava, ističe Slobodan za Espreso.

livnica
foto: Privatna arhiva

U livnici se uvek radi punom parom, a nova dela nastala kod Jeremića uskoro će postati ukrasi Beograda. U pitanju su dva spomenika- jedan je omaž velikanu srpskog glumišta, a drugi omaž političaru, prema rečima mnogih Beograđana omiljenom gradonačelniku.

- Trenutno se rade spomenici Velimiru Bati Živojinoviću koji će stajati u Sopotu i spomenik čuvenom beogradskom gradonačelniku Branku Pešiću koji je inicijativa gospodina Gorana Vesića, navodi Slobodan.

Plan je da spomenik Bati Živojinoviću bude postavljen u julu za vreme filmskog festivala u Sopotu. Datum otkrivanja Pešićevog spomenika još uvek nije poznat, ali nam je Slobodan otkrio da će spomenik biti postavljen u Zemunu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.