Ovim BG trgom danas prođe 80.000 pešaka i bezbroj automobila, a evo kako je bilo NEKADA (FOTO)
Foto: Istorijska fotografija

MOŽETE LI DA PROVALITE?

Ovim BG trgom danas prođe 80.000 pešaka i bezbroj automobila, a evo kako je bilo NEKADA (FOTO)

Na mestu gde su se nekada lovile patke i gde je bila ogromna bara, u toku su radovi na rekonstrukciji koji koštaju 1,8 miliona evra
Objavljeno:

Na društvenim mrežama počela je da se širi fotografija na kojoj se vidi konjska zaprega uslikana na Trgu Slavija daleke 1913. godine. Na ovoj slici, jedna od glavnih gradskih raskrsnica je bukvalno neprepoznatljiva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Inače, sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara na istočnom rubu grada, gde su Beograđani lovili divlje patke. Oblikovanje tog prostora u trg započeo je dobro poznati škotski preduzetnik Frensis Makenzi, kupivši velik komad zemlje iznad današnjeg trga koji je kasnije raporedio na manje parcele namenjene za dalju prodaju. Ubrzo nakon toga onde je izgradio i sopstvenu kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom, stecište radničkog pokreta. Druge, manje zgrade koje su se tu nalazile, bile su poznate kafane „Tri seljaka“ i „Rudničanin“, koje su srušene pre i za vreme Drugog svetskog rata.

Tokom 1942. godine u periodu nemačke okupacije izgrađen je kružni tok na Slaviji i regulisan odvod otpadnih voda do reke Save, gde se i sada izliva kolektor.

Godine 1947. trg menja ime iz „Slavija“ te dobija službeno ime „Trg Dimitrija Tucovića“, po istaknutom srpskom socijalisti koji je živo i radio na prelazu iz 19. u 20. vek. U njegovu čast postavljeno je i bronzano poprsje, rad Stevana Bodnarova. Godine 1962. otvoren je hotel Slavija, koji je proširen i modernizovan 1989. te danas poseduje četiri zvezdice.

Dana 24. marta 1989. na ovom trgu otvoren je prvi Mekdonalds restoran na području istočne Evrope. Početkom 2000-ih godina trgu je ponovno službeno vraćeno ime „Slavija“.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.