PREDLOG SA NOVOG BEOGRADA: Moguća je VELIKA PROMENA koja se TIČE DECE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google/maps

novi beograd

PREDLOG SA NOVOG BEOGRADA: Moguća je VELIKA PROMENA koja se TIČE DECE

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ističe da je već 2012. godine postavljen jasan lokalno-politički cilj koji podrazumeva da su na toj opštini dve prioritetne kategorije najmlađi i najstariji

Objavljeno: 12:16h

Gradska opština Novi Beograd koja predstavlja “Meku i Medinu” za stanovanje jer slovi za najuređeniju i najbogatiju, godinama unazad organizuje i različite besplatne programe za svoje građane. Reč je o programima koji su namenjeni svim kategorijama stanovništva, deci, ženama i penzionerima. Za sve programe vlada veliko interesovanje, a ukoliko za neki program trenutno nema mesta, zaposleni u servisnom centru ih stavljaju na listu čekanja, i pozivaju čim se otvori nova grupa ili upražnjeno mesto.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić ističe da je već 2012. godine postavljen jasan lokalno-politički cilj koji podrazumeva da su na toj opštini dve prioritetne kategorije najmlađi i najstariji.

“Posebnu pažnju posvetili smo deci jer na njima svet ostaje i oni su ti koji sutra treba da vode računa o svima nama, dok su, s druge strane, najstariji uložili svoj i život i svoj radni vek ne bi li danas imali zemlju kakvu imamo“, kaže Šapić napominjući da je poseban aspekt bio na besplatnim programima kojih je u jednom trenutku bilo čak više od šezdeset.

Među programima za penzionere koji su uspešno realizovani našli su se besplatni izleti, besplatni časovi engleskog, besplatni tečajevi za rad na računarima, besplatnii termini na bazenu, besplatni fitnes treninzi, besplatna savetovališta itd, dok su deci omogućene mnoge vrste vanškolskih aktivnosti koji roditelji inače skupo plaćaju, kao što su časovi baleta, časovi stranog jezika, slikanja, crtanja, glume, kao i razne sportske aktivnosti.

“Opština je omogućila aktivnosti koje bi inače građani morali da plate. U opštini Novi Beograd ovakvu praksu doveli smo na jedan najviši mogući nivo, da bi vrlo brzo po uzoru na nas, slične aktivnosti krenule da sprovode mnoge druge opštine na nivou grada, što je odlična vest na kraju krajeva. Upravo jeste i poenta da neko od vas preuzima dobre stvari, ali mislim da bi nam gradski mehanizam dao daleko veću mogućnost za naša dela”, istakao je prvi čovek opštine novi Beograd..

Šapić kaže i da opština vodi računa o tekućim održavanjima škola, školskih terena, igrališta, posebno parkova i zelenih površina, iako je za to po Statutu grada zadužen Grad i Gradsko zelenilo, smatrajući da tu uvek ima dosta posla.

“Na Novom Beogradu smo napravili jedan značajan iskorak imajući u vidu da dobar deo ljudi dolazi na Novi Beograd iz drugih delova grada kako bi koristili naše parkove i zelene površine”, naglašava Šapić i dodaje da se upravo ova opština našla među prvima koja je pokrila sve vrtiće i sve škole video nadzorom.

Opština je posebnu pažnju posvetila bezbednosti dece naznačivši na svim školama da su pokrivene video nadzorom. Kako objašnjava predsednik opštine, sama ta činjenica već u startu je smanjila bilo kakvu potencijalnu mogućnost da se u školama nešto dogodi.

“Radili smo na uređenju prostora gde deca provode najviše vremena i gde u principu roditelji u toku dana ostavljaju decu bez svog ličnog nadzora. U skladu sa tim, baš sada imamo jedan predlog koji nismo mogli da predložimo dok smo bili na nivou opštine, ali na nivou Grada možemo, a to je da odredimo bezbedne zone na teritoriji Beograda”, predlaže Šapić.

Prema njegovim rečima, u okviru tih bezbednih zona bili bi uključeni sportski i školski tereni, školska igrališta, vrtići i parkovi, odnosno mesta gde deca najviše provode vremena.

“Pokušali bismo da u saradnji sa policijom i pravosudnim organima definišemo jedan drugačiji vid zakona gde će svaka vrsta prekršaja i nasilja, počevši od tuča do dilovanja narkotika u tim bezbednim zonama koje budemo definisali tj. prostora gde deca provode najviše vremena bez roditeljskog staranja, imati višestruko strožije kazne nego u bilo kom drugom delu grada. U tom slučaju će oni koji imaju nameru da naprave krivično delo u okviru tih zona morati da se suoče sa jednom drastično rigoroznijom kaznenom politikom”, zaključio je čelnik opštine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.