Pogledajte kako će Beograd izgledati za nekoliko godina! (FOTO)

beograd budućnosti

Pogledajte kako će Beograd izgledati za nekoliko godina! (FOTO)

Centar grada će nakon renoviranja postati pešačka zona, a tokom 2016. planirana je rekonstrukcija Kosančićevog i Obilićevog venca
Objavljeno: 13:57h

Uređenjem četiri ambijentalne celine u srcu prestonice, najuži centar Beograda, za nekoliko godina, trebalo bi da pripadne isključivo pešacima i biciklistima, tvrdi glavni gradski arhitekta Milutin Folić. Probali smo med beogradskih pčela: Pogledajte nesvakidašnju akciju spasavanja košnice (FOTO) Radovi su započeti u Ulici Vuka Karadžića. Posao će biti gotov do kraja godine, kada će se građevinska operativa preseliti na skver kod ulica Cara Lazara i Gračaničke. Tu će se urediti plato i napraviti česma Kod Crvenog petla. Tokom 2016. planirani su radovi na Kosančićevom i Obilićevom vencu. - Najstarije gradsko jezgro postaće jedna velika šetačka zona, a za vozila izgradiće se nekoliko podzemnih garaža, da bi sve bilo lako dostupno - priča Folić. - Srce tog šetališta biće najpoznatija trgovačka zona Knez Mihailova. Očekujem da će najveća atrakcija biti Vase Čarapića, kao ulica kulture - objašnjava on. Prema Folićevim rečima, deo grada gde se nalazi Narodni muzej, Narodno pozorište, Rektorat, Filharmonija, tri fakulteta i još dva muzeja, biće popločan kamenom i obogaćen drvoredima. Studentski trg biće potpuno renoviran, a ispod njega će se sledeće godine graditi garaža. Trolejbuski terminus se premešta u Dunavsku. Postoji ideja da se uz saradnju sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika, uz odgovarajuću zaštitu, predstavi arheološki lokalitet gde se nalazi rimsko terme. Postavili bi se i kameni artefakti, koji su danas zaboravljeni u podrumima Etnografskog muzeja.

beograd.rs
Kaldrma na Kosančićevom vencu već sledeće godine biće potpuno rekonstruisana, a i ovaj deo prestonice biće kompletno zatvoren za saobraćaj. - Oživećemo lokalitet gde je nekada bila Narodna biblioteka. Ograda će biti uklonjena, a iznad ruševina praviće se pasarela sa informativnim tablama. Dok se šetaju, građani će moći da saznaju kako je stradalo nacionalno blago Srbije. Plan je da kvart bude potpuno osvetljen - kaže Folić.
beograd.rs
Ispod Patrijaršije, u dnu Kralja Petra, gradiće se gradska galerija i vidikovac. - Do kraja godine raspisaćemo arhitektonski konkurs za gradsku galeriju. Zbog konfiguracije terena, moguće je da se objekat izgradi na padini, a da sam krov bude u ravni sa ulicom. Napravio bi se fantastičan vidikovac. Onda bi tu galeriju povezali sa postojećim podzemnim prolazima i lagumima. Imali bismo neobičnu vezu sa Karađorđevom ulicom, odnosno sa Savskom promenadom. Taj kvart imaće desetak atraktivnih sadržaja za turiste - objašnjava Folić. (Espreso.co.rs / Izvor: B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.