RAZIGRANI SAOBRAĆAJAC BIO JE IKONA BEOGRADA I ZVEZDA LONDONA: Šarmirao je SVE, a doživeo TUŽAN KRAJ! (VIDEO)
Jovan Bulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Prostorni Aktivista

BALETAN BEOGRADSKOG ASFALTA

RAZIGRANI SAOBRAĆAJAC BIO JE IKONA BEOGRADA I ZVEZDA LONDONA: Šarmirao je SVE, a doživeo TUŽAN KRAJ! (VIDEO)

Mnogi pričaju da je često znao da šalje poljupce, kako onima za volanom, tako i svim prolaznicima

Objavljeno:

Početkom sedamdesetih godina 20. veka Beograd je imao jednog saobraćajnog policajca koji se isticao toliko da je došao do engleske kraljice Elizabete.

Svojevremeno je bio zaštitni znak jugoslovenske prestonice, a ukoliko ne znate o kome se radi, obavezno ispratite nastavak ove beogradske priče.

Jovan Bulj, rođen 1939. godine, bio je legendardni beogradski saobraćajac sa najgracioznijim pokretima pri regulisanju saobraćaja. Građani su svedočili da je bilo zaista uživanje posmatrati ga kako radi u beloj uniformi, sa belim rukavicama i belim šlemom. Uglavnom je regulisao saobraćaj na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, na Terazijama i kod Londona u Kneza Miloša.

Godinama su građani raspredali priče odakle Jovanu tako graciozni pokreti, pa se čak pričalo da je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu. Ipak, on je završio Policijsku školu u Sarajevu, a za svoje pokrete „krivio je“ bavljenje sportom, ali i ljubav prema poslu.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Prostorni Aktivista

Ljubav prema poslu – „zvezda sa ulice“

Jovana su sve više i više voleli građani. Kako vozači, tako su i pešaci stajali da se pozdrave sa njim i da vide kako obavlja svoj posao. Poznato je da svi vole da napraduju, ali ne i Jovan. Voleo je da reguliše saobraćaj i sve više je kupio simpatije sugrađana. Novine su počele da pišu o njemu, a uskoro je postao i zanimljiv televiziji.

Mnogi pričaju da je često znao da šalje poljupce, kako onima za volanom, tako i svim prolaznicima.

Poziv u London i regulisanje saobraćaja na Pikadiliju

Najinteresantniji trenutak njegove karijere jeste onda kada ga je na ulici Beograda zapazio gradonačelnik Londona koji je bio u poseti Beogradu. Impresioniran njegovim pokretima i izgledom pozvao je Jovana u London. Tada je svoje umeće pokazao na čuvenom Pikadili trgu.

Kome je zasmetao najvoljeniji saobraćajac?

Nažalost, voljena karijera Jovana Bulja završila se prerano. Da li je nekome zasmetao uticaj koji je imao na sugrađane ili je u pitanju nešto drugo? Prvo je Jovan sa najprometnijih ulica premešten na manje prometne ulice. Po gradu se pričalo da ga tadašnja beogradska vlast ne voli jer je privlačio previše pažnje i stvarao velike gužve oko sebe. Kako bilo, i na manje prometnim ulicama Jovan je i dalje privlačio pažnju, pa je penzionisan 1980. godine kada je imao svega 41 godinu.

Od tada je dugo radio kao prodavac u trafici u bloku 70 na Novom Beogradu, a nakon toga i kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju. Preminuo je u Beogradu, 3. februara 2010. godine u 71. godini života.

Retko se danas sreće neko ko je uneo toliko života i ljubavi u posao koji to ne zahteva i po prirodi nije takav. Zato Beograđani tvrde da se njegov duh i dalje oseća iznad raskrsnice kod Londona.

(Espreso / Beograduzivo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.