VAKCINACIJA PROTIV KORONE POČINJE U DECEMBRU?! Ovo je upravo objavljeno
Foto: Profimedia

kreće uskoro

VAKCINACIJA PROTIV KORONE POČINJE U DECEMBRU?! Ovo je upravo objavljeno

Ovi se planovi za skoru vakcinaciju temelje na očekivanjima da će Oksfordska vakcina, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspešne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje

Objavljeno: 09:58h

Moguće je da će prve doze vakcine protiv covida-19 stići već krajem decembra! Tu optimističnu vest, u situaciji ponovno "pomahnitalog" koronavirusa širom Evrope, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz "privremeno odobrenje za upotrebu" uskoro počne vakcinacija.

Ovi se planovi za skoru vakcinaciju temelje na očekivanjima da će Oksfordska vakcina, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspešne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se tačnim te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze te iste vakcine mogle stići krajem ove ili početkom sledeće godine, uključujući Hrvatsku. Naravno, dotad će vakcina morati dobiti odobrenje Evropske agencije za lekove bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. koristiti vakcinu.

Naknada štete

Inače, Evropska komisija je s firmom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oksfordu radi na vakcini nazvanoj Oksfordska, ugovorila isporuku 300 miliona doza po ceni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava. Hrvatska je od te količine rezervisala 1,5 milionaa doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska vakcine u nekoliko meseci vakcinišei sva osetljiva populacija - od starijih do hroničnih bolesnika.

Britanci su napravili i detaljni plan prioriteta za, kao i organizaciju osoblja koje bi u tome trebalo da učestvuje. Procenjuju da bi se u toj zemlji rezervisanim dozama vakcine nešto manje od polovinestanovnika. Treba reći da je EK prošlog meseca također dogovorila i isporuku 300 miliona doza s Sanofi-GSK po ceni od 10 eura te prie nedelju dana i 200 miliona doza s Johanson&Johansonom, s tim da postoji mogućnost kupnje još tolikog broja doza od te firme. Naravno, sve to količine stizaće u pojedine zemlje sukcesivno jer su zasad proizvodni kapaciteti takođe ograničeni.

Nedostatak lekara

No, bez obzira kad će stići prve doze, treba imati plan vakcinacije i osigurane kadrove za taj posao. Britanci kažu da će prema planu NHS-a, njihova nacionalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, prvi na red doći korisnici domova za starije te svi zaposleni tih ustanova.

Sledi vakcinacijacija svih starijih od 80 te zdravstvenih i socijalnih radnika, potom će se vakcinisati svi stariji od 65 godina. I mlađi od 65 takođe će biti u prioritetu ako imaju neke hronične bolesti zbog koji su osetljiviji na koronavirus.

Nedostatak lekara i moguće medicinskih sestara koje inače provode vakcinaciju, npr. protiv gripe, Britanci su predvideli pa bi pomoć mogli biti i veterinari te farmaceuti. Takođe će imati mobilne timove za vakcinaciju za građane koji žive u udaljenim područjima kojima je zdravstvena zaštita manje dostupna.

- Zasad nismo radili plan vakcinacije protiv covida-19 jer još nemamo informacije kad bi prve doze vakcine mogle stići, ali primenićemo slične protokole kao i za vakcinaciju protiv gripe kad je reč o prioritetima. To znači da će se prvi vakcinisati stariji od 65, korisnici domova za starije, kao i delatnici domova, svi zdravstveni delatnici i hroničnii bolesnici - kaže zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin.

Mobilni timovi

Verovatno će "vežba" za tu buduću organizaciju protiv covida-19 biti upravo vakcinacija protiv gripa koje bi uskoro moglo početi. Naime, ovih je dana u Hrvatsku stiglo prvih 220.000 doza vakcine protiv gripa čija će distribucija početi uskoro.

- Pripremili smo se za sezonu gripa i to tako da će deo posla obaviti lekari primarne zdravstvene zaštite, a deo zavodi za javno zdravstvo. Mi ćemo vakcinaciju obavljati u šatoru ispred Zavoda tako da ne bi došlo do kontaminacije ustanove virusom - objašnjava dr. Sandra Šikić.

Dodaje da tokom sezone vakcinacije postoje i mobilni timovi koji odlaze da vakcinišu korisnike domova za starije, pa isti pristup može biti i za vakcinaciju protiv covida-19. Naime, u domovima za starije u Hrvatskoj ima 16.645 korisnika i 6322 zaposlenihkoji će sigurno biti među onima koji će dobiti prve doze nove vakcine. Spomenutih 1,5 milijuna doza koliko planira zasad kupiti Hrvatska, trebalo bi biti dovoljno za oko 850.000 starijih od 65 godina, kao i za duge osetljive skupine te za oko 75.000 zaposlenih u zdravstvu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.