POZNATI NOVINAR PRELEŽAO KORONU, A SADA MU SE OPET SVE VRATILO: Opet kašljem, umor je neverovatan!
Pacijent na lečenju, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Hilda Ríos

strašno

POZNATI NOVINAR PRELEŽAO KORONU, A SADA MU SE OPET SVE VRATILO: Opet kašljem, umor je neverovatan!

Kvest se inficirao sredinom aprila, a simptomi su mu se pojavili veoma brzo. Osetio je da se lako umara i počeo je da kašlje

Objavljeno:

Većina ljudi koji su imali tu nesreću da se zaraze koronavirusom i tu sreću da se oporave od njega verovatno će se pitati – i besomučno istraživati – da li su sada zaista imuni, da li će moći ponovo da se inficiraju i koliko moraju da se paze. Neki će, naravno, guglati sve to i onda upasti u onaj vrtlog vesti i poluinformacija od kojeg skoro jednako može da se izgubi čulo ukusa.

Da ih umirimo: nema dokaza da se neko ko je preležao kovid-19 zaista ponovo razboleo, a vodeći eksperti, poput dr Entonija Faucija, kažu da su izveštaji o tome zapravo posledica lošeg kvaliteta testova ili, jednostavno, preranog otpuštanja iz bolnice, prenosi Nedeljnik.

No čini se da je jedno pitanje zapravo važnije: kakve posledice po izlečene ostavlja koronavirus? Ili, da budemo nešto grublji: da li se ikada možete potpuno oporaviti od kovida-19?

Ričard Kvest, jedan od najpoznatijih voditelja CNN-a, stručnjak za vazduhoplovnu industriju i urednik ekonomije na čuvenoj televiziji, pisao je upravo o tome.

Kvest se inficirao sredinom aprila, a simptomi su mu se pojavili veoma brzo. Osetio je da se lako umara i počeo je da kašlje.

“Virus je bio kao tornado. Kada stigne, divlja po čitavom organizmu, izazivajući haos, konfuziju, kašalj, nanoseći štetu svakom organu koji dodirne. Moji simptomi bili su čak blaži: nisam imao probleme sa disanjem, nisam izgubio čulo ukusa ni mirisa. Samo sam bio jako umoran i stalno sam imao taj kašalj… koji se sada vratio”, piše Kvest.

A sada, dva puna meseca nakon što se izlečio i što je test – kao i svi naredni testovi – posvedočio, kašalj se vratio. A sa njime i umor.

“Ni kašalj ni umor nisu toliki kao što su bili kada sam zaista imao virus, ali zaista ih osećam. Imam negativan test na virus, imam pozitivan test na antitela, i moj lekar kaže da se on neće vratiti. Ali ima dana kada mislim da jeste.”

Kvestova ispovest baca svetlo – dok čekamo na rezultate naučnih studija koje će nam sve i objasniti – na dugotrajne posledice koronavirusa, prenosi Nedeljnik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.