AMERIČKI AMBASADOR U SRBIJI PRIČAO O SITUACIJI U AMERICI: Ubeđen je u jednu stvar
Godfri o demokratiji, Foto: Beta/Miloš Miškov

razglaba o različitim političkim opcijma

AMERIČKI AMBASADOR U SRBIJI PRIČAO O SITUACIJI U AMERICI: Ubeđen je u jednu stvar

Ustav u Ameici jejasan, a Godfri je sada to i naglasio

Objavljeno: 15:11h

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izrazio je danas uverenje da pred predsedničke izbore u novembru neće doći do produbljivanja antagonizama u američkom društvu nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Ocenjujući situaciju kao "napetu", on je rekao da veruje da će SAD "iz toga izaći kao bolje i pravednije društvo na tragu rasprava koja se sada vodi širom zemlje".

"Demokratija ume da bude bučna i konfuzna. Amerikanci raspravljaju o različitim političkim opcijama i stavovima od kada su očevi nacije napisali naš Ustav. Rasprava i uljudno neslaganje su u središtu svake demokratije", rekao je Godfri u intervjuu za dnevni list Danas.

Naglasio je da je "borba za jednakost i pravdu sastavni deo američkog bića".

"Nikada nećemo biti savršeno društvo, ali ne smemo da prestanemo da to pokušavamo bez obzira na sve", kaže Godfri.

Isičući da je smrt Džordža Flojda "nesumnjivo velika tragedija", on je izrazio uverenje da će pravosuđe SAD privesti pravdi odgovorne i dodao da "niko nije iznad zakona".

"Mi smo narod koji se rukovodi vladavionom prava, ali nam je takođe jasno da nekada nismo dorasli svojim idealima", kaže američki ambasador.

Ukazuje da bitka za ravnopravnost i pomirenje nije laka i da zahteva "otoren i nesputan dijalog".

"Naš Građanski rat je završen pre 155 godina, ali i dalje se krećemo u pravcu pravednijeg društva o kojem je govorio Martin Luter King junior u vreme borbe za građanska prava", navodi Godfri.

Priznaje da preispitivanje grešaka i propusta nije lako, ali ističe da "ne možemo i ne treba da pokušavamo da krijemo ove probleme od ostatka sveta, niti da se pretvarao da ih nema".

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.