TE VESTI SU UVELIKO PRETERANE: Ambasador SAD se oglasio i razvejao SVE SUMNJE
Foto: US Embassy

usled mnoštva problema

TE VESTI SU UVELIKO PRETERANE: Ambasador SAD se oglasio i razvejao SVE SUMNJE

Vesti o kraju saradnju Srbije sa Zapadom su uveliko preterane, istakao je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri

Objavljeno: 14:09h

Godfri se u autorskom tekstu za Kurir osvrnuo na komentare nekih srpskih analitičara i političara, uključujuću i ministre, da je kriza povodom kovid-19 premestila središte geopolitičkog uticaja iz zapadne Evrope i SAD u Peking ili Moskvu.

"Prijatelji, dozvolite mi da objavim da su vesti o kraju saradnje Srbije sa Zapadom uveliko preterane", naveo je Godfri, uz ilustraciju da je i američki romanopisac Mark Tven, kada je neko pustio glas da je ozbiljno bolestan, pa čak i da je umro, odgovorio: "Vesti o mojoj smrti su uveliko preterane".

Godfri je naveo da u krizi sa korona virusom zemlje sveta, uključujući i Srbiju, zbijaju redove da bi jedne drugima pomogle, navodeći da se to na najlepši način pokazalo prošlog vikenda, kada je Beograd dostavio preko potrebnu pomoć Italiji.

"Drago mi je što vidim da Srbija velikodušno i sa zrelošću regionalnog lidera koristi svoje osnaženo zdravstvo i privredu da pruži ruku pomoći svojim susedima u ovoj krizi. SAD su beskrajno zahvalne Vladi Srbije što je nedavno pomogla američkim državljanima da se vrate kući", podvukao je Godfri.

Naveo je da samo zajedničkim snagama možemo savladati virus i donekle se vratiti prosperitetu i normalnom životu.

On je poručio da kriza neće uništiti ideale otvorenog, slobodnog i demokratskog društva, kao vrednosti kojima su privržene i Srbija i njeni evropski susedi, dodajući da se sada, više nego ikad, mora slediti trag svetlosti koju zrače sloboda, transparentnost i otvorenost kako se ne bi ponovile greške koje su dozvolile kovidu da uzme maha.

Ukazujući na značaj slobodnog novinarstva, Godfri je rekao da je situaciju sa korona virusom pogoršalo to što su, kaže, kineske vlasti ućutkivale medicinare koji su pokušavali da zove na uzbunu.

"Više transparentnosti, bolje informisanje javnosti i obraćanje međunarodnoj zajednici za pomoć čim su se pojavili prvi slučajevi moglo je da spase bezbroj života i da omogući brz globalni odgovor bar mesec-dva ranije", ocenio je američki ambasador.

On je dodao da je tačno da su autoritarni režimi možda spremniji od otvorenih društava da kontrolišu i ograniče kretanje tokom pandemije, međutim, ukazuje da je problem mogao da se saseče u začetku da je bilo demokratije i slobode štampe u Kini.

Godfri je poručio da su demokratija, nezavisni mediji i vlast koja radi otvoreno i iskreno najjače mere prevencije protiv problema kakav je kovid-19.

"Vladini službenici bi trebalo da imaju osećaj odgovornosti u odnosu na svoje građane i da snose odgovornost za svoje postupanje ili nepostupanje, kojim nanose štetu svojim biračima", zaključio je Godfri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.