BIL GEJTS OTKRIO KOLIKO ĆE VAKCINA PROTIV KORONE BITI POTREBNO SVETU: Da li je ova cifra realna?
Bil Gejts, Foto: Youtube printscreen

oštre kritike gejtsa

BIL GEJTS OTKRIO KOLIKO ĆE VAKCINA PROTIV KORONE BITI POTREBNO SVETU: Da li je ova cifra realna?

Suosnivač Microsofta je kritikovao svetske vođe jer nisu na vreme dovoljno uložili u testiranje i opremu

Objavljeno: 09:45h

Bill Gates je rekao 'da nismo bili spremni' za koronavirus i kritikovao je vlasti u svetu jer nisu napravile dovoljno da bi se spremile za globalnu pandemiju.

Suosnivač Microsofta je kritikovao svetske vođe jer nisu na vreme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini prošlog decembra.

U intervjuu za BBC Gates je rekao ' da će vrlo mali broj zemalja dobiti ocenu pet' za način kako su reagovale na pretnju koju predstavlja zaraza koja je zahvatila svet prije samo tri meseca.

Globalno je barem 1,8 milijuna ljudi zaraženo, 112.000 je umrlo i 415.000 se oporavilo od virusa, kažu sa Univerziteta Johns Hopkins.

Te službene brojke podcenjuju stvarne činjenice o zarazi zbog nedovoljnog testiranja i neujednačenog prebrojavanja mrtvih, a neke vlade žele sakriti koliko se zaraza proširila u njihovoj zemlji.

Nepoznata teritorija

Gates, koji je zajedno sa svojom suprugom Melindom radio na pronalasku vakcine širom sveta, je danas iz Seattlea kritikovao vlade u svetu jer se nisu pripremile za pandemiju simulirajući moguće scenarije i testirajući svoju opremu.

- Zbog ovakve nepripremljenosti nalazimo se na nepoznatoj teritoriji, kazao je Gates.

Vodeći fundaciju Bill & Melinda Gates Foundation on je donirao više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje vakcine u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu.

Bill i Melinda Gates su dugo govorili o strahovima od pandemije i upozoravali svet da nije pripremljen za odgovor na pandemiju.

Veliki broj vlada u svetu, uključujući Borisa Johnsona i Donalda Trumpa su bili kritikovani jer nisu nabavili dovoljno opreme za osobnu zaštitu medicinskog osoblja, dovoljno testova za radnike na prvoj crti i respiratore za bolesnike.

Milijarder filantropist je kazao za BBC: - Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje sveta u veliku krizu...Sigurno ćemo gledati unazad i želeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lekove i vakcine...Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni?

Premalo se testira

Gates, koji je druga najbogatija osoba na svetu, je uočio nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja.

Dodao je: - Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lekovi i vakcine u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mesto iako naučniciodrađuju herojski posao.

- Za razliku od priprema za rat gde napravimo simulaciju problema i uverimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik kojeg sam ja procijenio većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme, kazao je.

- Ipak verujem da ćemo biti spremni za sedeću pandemiju uz korištenje novih znanstvenih spoznaja, kazao je Gates.

Gates je o pandemiji još rekao: - Neke zemlje su s ovim krenule pre drugih. Zbilja su proverile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete.

- Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog meseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri meseca, a vakcinu ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na prave fabrike i pravu nauku.

Dodao je kako će vakcinabiti potrebno dati svim ljudima, što znači 7,7 milijardi.

- Vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svetu bila potrebna, kazao je.

Rekao je i da se slaže s doktorom Tonyem Faucijem da će vakcina biti dostupna za 18 meseci, piše Daily Mail.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.