AUTO-PUT KOJI ĆE PROMENITI SRBIJU: Ovo je PROJEKAT BROJ 1, tvrdi Zorana Mihajlović! EVO I ZAŠTO!
Planirani auto-put Pojate-Preljina, Foto: Google Streetview/Espreso

MORAVSKI KORIDOR

AUTO-PUT KOJI ĆE PROMENITI SRBIJU: Ovo je PROJEKAT BROJ 1, tvrdi Zorana Mihajlović! EVO I ZAŠTO!

- Hoćemo da najbolji grade Moravski koridor jer je on projekat br. 1 za Ministarrstvo, za Vladu Srbije i za 500.000 građana Šumadije koji žive od Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, Ćićevca... - kaže ministarka Mihajlović za Espreso

Objavljeno:

Vest da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji izgradnje infrastrukturnog koridora deonice auto-puta Pojate-Preljina, odnosno "Moravskog koridora", objavljena je danas, a prošla je prilično nezapaženo.

Na ovom budućem auto-putu dužine 112 kilometara, širokom 30 metara i projektovanom za brzinu od 130 km/h planirana su 84 mosta, 26 nadvožnjaka i 3 podvožnjaka, kao i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji, a tunela neće biti, kako je najavljeno.

Zbog izgradnje ovog Koridora, čije planiranje je počelo još 2010. godine, usvojen je poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta. Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ranije izjavila kako je ovaj zakon bio potreban jer Srbija 'nema vremena za čekanje' i gradnju autoputeva duži niz godina.

Moravski koridor treba da povezuje Koridor 10 i Koridor 11 i strateški je važan za Centralnu Srbiju gde živi više od pola miliona ljudi i posluje više od 20.000 firmi. Prema Nacrtu prostornog plana autoputa E-76, na prostoru ovog autoputa planirane su industrijske zone i industrijski parkovi, a pored toga predviđeno je da se formiraju logistički centri u Čačku, Kraljevu i Užicu, koji će moći da zaposle između 500 i hiljadu radnika.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović kaže za Espreso.co.rs da se radi o "projektu broj 1".

- Hoćemo da najbolji grade Moravski koridor jer je on projekat br. 1 za Ministarstvo, za Vladu Srbije i za 500.000 građana Šumadije koji žive od Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, Ćićevca... - rekla je ministarka za naš portal.

Za realizaciju ovog projekta planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 miliona evra, a predviđa se da će radovi trajati dve i po godine, ranije je najavljeno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.