ZAŠTO JE BILO NEMOGUĆE gasiti požar na katedrali Notr Dam?
Vatrogasci su uradili pravu stvar, Foto: EPA/Julien de Rosa

reč stručnjaka

ZAŠTO JE BILO NEMOGUĆE gasiti požar na katedrali Notr Dam?

Toranj i gotovo ceo krov su uništeni, ali spašena su dva zvonika, kao i glavni deo katedrale

Objavljeno: 08:54h

Vekovima stari drveni lukovi i grede na katedrali Notr Dam, kao i njen spoljašnji deo napravljen od kamena bilo je praktično nemoguće gasiti u katastrofalnom požaru koji se dogodio u ponedeljak naveče i stručnjaci kažu da su vatrogasi koji su sprečili mnogo veću katastrofu zaslužuju sve pohvale.

Toranj i gotovo ceo krov su uništeni, ali spašena su dva zvonika, kao i glavni deo katedrale. U gašenju požara učestvovalo je preko 400 vatrogasaca, voda se ispumpavala iz reke Sene koja teče odmah pored katedrale, a iznad ove impozantne gotičke građevine stalno su nadletali dronovi koji su snimali stanje i štetu. Najveći problem, kažu stručnjaci, bio je prilaz drvenim stropnim gredama koje drže visoki krov.

foto: EPA/Julien de Rosa

Naime, onog trenutka kada su grede počele goreti, kameni spoljašnji deo počeo je zadržavati vrućinu i dim, tako da je vatrogascima bilo nemoguće da uđu u katedralu. Osim toga, i visina katedrale bila je priličan izazov, koja je stvarala dovoljno kiseonika da se vatra nastavi širiti, što je dodatno otežalo prilaz požaru. Zbog veličine požara vatrogasci nisu mogli prići ni s krova.

Ideja Donalda Trampa da se katedrala gasi kanaderima pokazala se potpuno nerealnom. Naime, kako navode stručnjaci, nijedan pilot ne bi bio u stanju ispustiti vodu tačno na mesto gde je izbio požar, a odbačena je i mogućnost da se za gašenje koriste helikopteri, jer je rizično leteti helikopterima po tako vrućem vazduhu.

foto: EPA/Julien de Rosa

Drugi problem s kanaderima je i taj da bi toliko količina vode, oko šest tona, ispuštena na katedralu mogla uništiti strukturu katedrale i time uzrokovati dodatnu štetu i potencijalno rušenje, a verovatno bi zahvatilo i okolne zgrade. Ono što je sigurno vatrogascima otežavalo rad je i činjenica da se Notr Dam nalazi na ostrvcetu nasred Sene gde im je nedostajalo prave infrastrukture da sve što im treba za gašenje požara odmah stave u funkciju.

Da su vatrogasci čak i mogli ući u katedralu, unutra bi bili u velikoj životnoj opasnosti, jer sve što se nalazi unutar katedrale je visoko zapaljivo, umetnička dela, freske, itd... Ni vreme im nije išlo na ruku, jer je vetar celo vreme vatru nosio prema vrhu tornja, koji se na kraju i urušio.

Požar se brzo širio jer je ceo krov napravljen od drveta, svaka greda je napravljena od jednog hrasta, sve se gusto poređane i za izradu krova se, prema procenama, iskoristilo 5.000 hrastovih drveća. Tako velika količina drveta u građevini samo je pridonela većem i bržem širenju požara.

foto: EPA/Julien de Rosa

Upravo je ta drvena struktura već neko vreme bila tema vezanih za bezbednost katedrale i cilj radova obnove katedrale vredni skoro sedam miliona dolara, a koji su bili u toku, bio je rešavanje nekoliko ključnih problema na samoj zgradi.

BONUS VIDEO:

SLEPI DEKA PAO NA ŠINE, A METRO DOLAZI! Heroj sa stanice skočio da ga spase, SEKUNDE ODLUČIVALE! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.