NOTR DAM KOJI JE SINOĆ IZGOREO ZVONIO JE U ČAST SRBA U PRELOMNOM TRENUTKU ISTORIJE: U slavu zaštitnika hrišćanstva!
I Srbi u žalosti zbog Notr Dama, Foto: Printscreen

istorijska vezanost

NOTR DAM KOJI JE SINOĆ IZGOREO ZVONIO JE U ČAST SRBA U PRELOMNOM TRENUTKU ISTORIJE: U slavu zaštitnika hrišćanstva!

Čak su i na pariskoj katedrali Notr Dam zvonila zvona u čast srpske pobede na Kosovu polju

Objavljeno: 16.04.2019. 07:36h
  • 41

Boj na Kosovu je bio jedan od prelomnih trenutaka u istoriji Srbije, posle kojeg je srpska država pala u vazalni položaj prema Otomanskom carstvu, ali koja je do danas ostala simbol viteške borbe za očuvanje države.

 

Tog 28. juna 1389. godine, na Vidovdan, knez Lazar i veliki deo njegove vojske poginuli su na Gazimestanu kod Prištine braneći svoju zemlju od turskog osvajanja. Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva vekovima obeležavaju ovaj dan koji je posvećen knezu Lazaru, kasnije proglašenom za sveca kao i svim kosovskim junacima.

Obe strane pretrpele su velike gubitke, ali je osvajačka turska armija poražena kao nikad do tad i izbačena iz srpskih zemalja. Dvojica od trojice otomanskih zapovednika su stradali. Ubijen je i sam sultan Otomanskog carstva Murat I, kao i njegov sin Jakub. Već sutradan je Bajazit sa preostalim snagama napustio bojište i vratio se nazad Maloj Aziji.

 

Odmah po završetku bitke, bosanski kralj Tvrtko Kotromanić je poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju.

Značajan dokaz da su Srbi izvojevali pobedu dali su i venecijanski trgovci, koji su posmatrali Kosovsku bitku i o slavnoj srpskoj pobedi obavestili Evropu. Po njihovim kazivanjima, čak su i na pariskoj katedrali Notr Dam zvonila zvona u čast srpske pobede na Kosovu polju. Hrišćanstvo je pobedilo, a napad na Evropu od strane turaka je odložen za čitav vek.

Danas je Francusku, ceo svet, ali i Srbiju dočekala stravična vest o vatrenoj stihiji koja guta ovu velelepnu srednjevekovnu katedralu, koja je simbol Pariza i remek delo svetske arhitekture.

Tokom svoje istorije duge više od osam vekova, Notr Dam pretrpeo je mnoga oštećenja, ali se nijedan ne može meriti sa oštećenjima koje je dramatičnije od današnjeg požara koji je i dalje u toku.

BONUS VIDEO:

KAKVO ODUŠEVLJENJE! Kad je deka video dečje ljuljaške u parkiću nije mogao da im odoli! Njegova reakcija je urnebesna! (VIDEO)

(Espreso.rs/Mediji)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media