OBNOVLJENA RODNA KUĆA BRANKA KRSMANOVIĆA U DONJOJ MUTNICI: Pokrenuta manifestacija u čast narodnog heroja
Spomenik narodnom heroju Branku Krsmanoviću u Paraćinu, Foto: Filip Plavčić

"BRANKOVI DANI"

OBNOVLJENA RODNA KUĆA BRANKA KRSMANOVIĆA U DONJOJ MUTNICI: Pokrenuta manifestacija u čast narodnog heroja

Rodna kuća narodnog heroja Branka Krsmanovića je obnovljena i otvorena za posetioce na inicijativu pomoćnika predsednika opštine Miloša Đurđevića

Objavljeno:

U rodnoj kući Branka Krsmanovića u Donjoj Mutnici, drugog i trećeg oktobra održana je prva po redu dvodnevna manifestacija pod nazivom "Brankovi dani". Posvećena je narodnom heroju Branku Krsmanoviću i pripremljen je bogat kulturno-umetnički program.

Izložba "Oslobođenje Paraćina u II svetskom ratu" otvorena je prvog dana u preuređenoj rodnoj kući Branka Krsmanovića, a uveče je priređeno "Brankovo veče" u fiskulturnoj sali istoimene škole. U okviru večeri nastupio je pop hor poznatog AKUD "Branko Krsmanović" iz Beograda i folklorna grupa KUD "Branko Krsmanović" iz Paraćina.

Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu
Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu foto: Filip Plavčić

Sutradan, 3. oktobra, učenici donjomutničke škole posetili su spomen kuću narodnog heroja, a zatim su položeni venci na njegovu spomen bistu u dvorištu škole i održana je priredba učenika povodom dana škole.

Izložba na temu oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu bila je otvorena tokom oba dana za posetioce, a organizatori celokupne manifestacije bili su Zavičajni muzej Paraćin, OŠ "Branko Krsmanović" Donja Mutnica i Mesna zajednica, pod pokroviteljstvom Opštine.

Rodna kuća narodnog heroja Branka Krsmanovića je obnovljena i otvorena za posetioce na inicijativu pomoćnika predsednika opštine Miloša Đurđevića, stanovnika tog sela. Brankova kuća sada predstavlja muzej koji će posebno biti posećen u okviru manifestacije "Brankovi dani" , a meštani Donje Mutnice su oduševljeni sadašnjim izgledom dugo neuređivanog objekta.

- Kuća koja je bila zapuštena poslednjih 15 godina je renovirana i postavljena izložba za sve posetioce. Uređen je prostor isper i obeležen tablom da bi prolaznici znali da je baš to rodna kuća Branka Krsmanovića - rekao je Đurđević, inicijator manifestacije "Brankovi dani". On očekuje da će manifestacija biti nastavljena i proširena narednih godina.

Vest je objavljena u sklopu projekta "Paraćin - grad za primer" koji se realizuje uz podršku opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso.co.rs/Paracin.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.