DANAS NASTAVAK RASPRAVE O AMANDMANIMA! Na jučerašnjoj sednici došlo do sukoba između DS i SNS!
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Skupština Srbije

DANAS NASTAVAK RASPRAVE O AMANDMANIMA! Na jučerašnjoj sednici došlo do sukoba između DS i SNS!

Skupština Srbije raspravu o amandmanima na Predlog zakona o ratnim memorijalima nastavlja danas

Objavljeno: 09:43h

Skupština Srbije raspravu o amandmanima na Predlog zakona o ratnim memorijalima nastavlja danas.

Najviše polemike tokom jučerašnje rasprave izazvali su amandmani poslanika Srpske napredne stranke, pa je tako Aleksandra Jerkov (DS) rekla da se tim amandmanima naprednjaci "rugaju" žrtvama, a šef poslanika SNS joj odgovorio da ako neko treba da se stidi, to je DS, jer dok su se neki borili, drugi su se bogatili.

Takođe je istakao da je potrebno podići "veliki spomenik" žrtvama tranzicije DS budući da je u vreme vlasti demokrata veliki broj ljudi, kako kaže, ostao bez posla, a bilo je i onih koji su "digli ruku na sebe jer nisu mogli da prehrane porodicu".

S druge strane, poslanici Dveri i SRS su ukazali da su u Predlogu zakona o ratnim memorijalima izostavljeni termini "logor" i "koncentracioni logor", a ministar za rad Zoran Đorđević, koji je prisustvovao raspravi, odgovorio da su zakonom obuhvaćena "sva mesta gde su stradali naši ljudi".

Prema njegovim rečima, u članu 2. zakona se navodi da je mesto stradanja "mesto i šira prostorna celina na kojoj su vršene egzekucije, zlostavljanje zatočenih u zatvorima i zarobljeništvu, sa i bez pohranjenih humanih ostataka, grobnica i grobova".

Naprednjaci su odbacili tvrdnje poslanika radikala da je reč "koncentracioni logor" izbačena da "neko iz nemačke ambasade to ne bi pročitao", navodeći da se oni "ne plaše nikoga iz bilo koje ambasade".

Naveli su i da termin zarobljeništvo uključuje i koncetrancione logore i sva mučilišta na kojima su u Drugom svetskom ratu stradali pripadnici srpskog i svih drugih naroda.

Bonus Video:

Espreso intervju - Zoran Đorđević

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.