PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!
Foto: RTS printscreen

reči za istoriju

PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon svečanog polaganja zakletve nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem u Domu narodne Skupštine obratio prisutnima

Objavljeno:

Danas je održana inauguracija Aleksandra Vučića u Domu narodne Skupštine. Novi predsednik Srbije se nakon svečanog polaganja zakletve nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem obratio prisutnima.

Informer prenosi u celosti prvi predsednički govor:

Dragi sugrađani, narodni poslanici Skupštine Republike Srbije...

foto: Printscreen Facebook

- Danas, kada stojim pred vama, pred Srbijom, svim njenim građanima, baš nedaleko od mesta na kome je daleke 1830. godine Miloš Veliki proglasio Prvi hatišerif i utemeljio samostalnost moderne Srbije, više mi je nego jasno da, koliko god da sam se za to pripremao, a pripremao se jesam, čitav svoj politički život, ipak ne mogu da nađem dovoljno reči da sažmem, objasnim, i strah i nadu, koje osećam preuzimajući ovu, za mene svetu, dužnost i obavezu.

HILJADE LJUDI MU JE KLICALO: Vučić preuzeo dužnosti od Tome, PA POLJUBIO SRPSKU ZASTAVU! (VIDEO)

- I znam, isto koliko i svaki čovek u ovoj zemlji, da su mi, za to da budem predsednik Srbije, dela potrebna, mnogo više nego reči, i da će ona, konačna, reč, i sud, biti izrečeni, ne danas, nego onog dana kada budem napuštao ovu dužnost, kada budem završio sa ovom najčasnijom obavezom.

foto: Marina Lopičić

- Danas, na ovom mestu, želim da se zahvalim svim prethodnim predsednicima Republike koji su dali svoj doprinos progresu i prosperitetu Srbije. Posebno, hoću da odam priznanje predsedniku Nikoliću, ne kurtoazno, već zbog toga što je imao hrabrosti da podrži najteže, ali jedine celishodne mere koje je Vlada preduzimala na putu oporavka Srbije. Hvala i želim vam, gospodine predsedniče, mnogo uspeha u daljem radu.

VUČIĆEV SIN U DRUŠTVU PATRIJARHA: Danilo došao da podrži oca, novog predsednika Srbije (FOTO)

- Naučio sam da pred ovim visokim domom iznosim program za rad Vlade, obiman i sveobuhvatan, a danas, u skladu sa tradicijom ove svečanosti, izneću nekoliko naznaka, principa, načela i zakonitisti kojih ću se držati tokom trajanja mandata, nastojeći da, za to vreme, promenim, i sebe, i Srbiju, i u tome ohrabrim i svakog njenog gradjanina, taman toliko da ona postane bolja, jača, bogatija i srećnija zemlja, a svi mi, zadovoljniji i ostvareniji ljudi.

- Posao je to, znam vrlo dobro, za čitave generacije, ali isto tako znam da neko mora da ga počne, da mora da iskorači, preuzme na sebe taj, prvi, zalet u budućnost, prvi skok preko opasne provalije, i da taj neko, u svemu tome, nema prava da se bavi ni svojom sudbinom, niti bili kakvom ličnom koristi, već ima da podnese vrlo svesnu žrtvu, za narod i za državu.

foto: epa/koca sulejmanović

- Drugim rečima, danas, baš kao i pre tri godine kada sam preuzimao mesto predsednika Vlade Srbije, nemam nikakvu sumnju u to šta mi je činiti.

Za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju treba da osvojimo, moram da dam bukvalno sve, i za to ne mogu, ne želim i neću da dobijem bukvalno ništa, osim suda koji će, o tome šta sam radio, ostati u istoriji.

- I možda to nekome izgleda malo, pošto istorija ne predviđa sankciju, ali, za mene, taj sud je jednak onom strašnom, konačnom, i predstavlja i najveću opomenu i najbolje uputstvo za sve što, u periodu koji je ispred mene, imam, i moram i hoću da uradim.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.