OVAJ ŠPIJUN JE BIO INSPIRACIJA ZA LIK DŽEMSA BONDA: 10 stvari koje je on uradio su zaista 007! (GIF)
Foto: Giphy

...a nije duško popov!

OVAJ ŠPIJUN JE BIO INSPIRACIJA ZA LIK DŽEMSA BONDA: 10 stvari koje je on uradio su zaista 007! (GIF)

Tokom svoje karijere počinio nekoliko ozbiljnik zločina, čiji se tragovi mogu naći i u Bondovim avanturama
Objavljeno: 23:24h

Da li ste do sada čuli za pravog špijuna prema kome je stvoren lik Džejmsa Bonda? Poslednjih godina dosta se pričalo o Dušku Popovu, jugoslovenskom dvostrukom agentu koji, tokom Drugog svetskog rata, radio za britanski MI6 pod tajnim imenom "Tricikl", kada je i upoznao Jana Fleminga.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Postoji, međutim, i priča da je Fleming lik Bonda stvorio 1953. godina, nakon što je čitao od podvizima pustolova i obaveštajaca Sidnija Rajlija koji su mu poslužili kao jedna od inspiracija za agenta 007.

O ovom srpskom heroju ne znate ništa, a on je veći od Džejmsa Bonda! (FOTO) (VIDEO)

Iako je, početkom 20. veka, radio kao britanski špijun, tvrdi se da Rajli nije bio odan nikom drugom do samom sebi. "As špijuna", kako su ga zvali, je tokom svoje karijere počinio i nekoliko stvarnih zločina, čiji se tragovi mogu naći i u Bondovim avanturama.

1. Ubistvo u vozu

foto: Giphy

Železničari su 1895. godine u Parizu u jednom vozu pronašli čoveka na samrti, koji je bio više puta izboden nožem. On je uspeo da izusti da su ga dva čoveka ubila i opljačkala. Kasnije se ispostavilo da je ubijeni član ilegalne grupe anarhista, koga su Rajli i njegov partner ubili i potom pobegli u Britaniju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.