ŠTA KAŽETE NA OVO? Pristao da se RAZVEDE od supruge, ali od NJEGA ne odustaje, sve kulminiralo SUDOM
Ilustracija, Foto: Profimedia

španija

ŠTA KAŽETE NA OVO? Pristao da se RAZVEDE od supruge, ali od NJEGA ne odustaje, sve kulminiralo SUDOM

Španjolski je par kao dokaz sudu predočio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni sa psom

Objavljeno: 18:46h

Razvedeni par iz Španije zatražio je od suda da utvrdi s kim bi trebao nastaviti živeti njihov kućni ljubimac, a sudija im je odlučio dodeliti zajedničko starateljstvo nad psom Pandom.

Sud u Madridu smatrao je da su obe strane jednako odgovorne i da trebaju nastaviti brinuti o psu. Španija priprema nacrt novog zakona po kojemu se životinje više neće smatrati “objektima”, nego će zakonski biti priznate kao živa bića. Taj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko starateljetvo nad ljubimcem nakon razvoda, navodi Fenix magazin.

Par je kao dokaz sudu predočio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni sa psom.

Panda će odsad provoditi po mesec dana naizmenično kod jednog, odnosnog kod drugog staratelja. Sudija je procenio da “dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između oba tužioca i psa koji je vredan zakonskog starateljstva”.

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta. Slučajevi starateljstva svode se na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik. U Australiji ne postoji zakon o tomu kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su posredi kućni ljubimci. Francuzi su svoj zakon izmenili 2014. godine, a u skladu s njim, kućni ljubimci smatraju se “živim i osećajnim bićima”, a ne “pokretnom robom”. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo boriti za zajedničko starateljstvo.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.