Ovo su najveći mafijaši u poslednjih 100 godina, a među njima su i dva Srbina! (FOTO) (VIDEO)
Foto: profimedia, wikipedia

žestoki momci sa asfalta

Ovo su najveći mafijaši u poslednjih 100 godina, a među njima su i dva Srbina! (FOTO) (VIDEO)

Likovi na ivici života i smrti, moći i propasti, galmura i bede... Ovo su najveći mafijaši sveta!
Objavljeno: 09:14h

Likovi sa one strane zakona, oduvek su kod običnih ljudi izazivali ili strah ili divljenje. Oni su uvek bili "žestoki momci sa asfalta", idealni filmski karakteri, likovi na ivici života i smrti, moći i propasti, galmura i bede... Ovo su najveći mafijaši sveta, među kojima su i dvojica sa srpskog asfalta!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

1. Alfons Gabrijel Al Kapone (1899 - 1947)

Još kao klinac bio je "tabadžija". Sa 14 godina je napustio školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. U jednoj od tuča zaradio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kome je postao poznat kao "Lice sa ožiljkom" (engl. Scarface). U periodu prohibicije u SAD (1920 - 1933) sa svojim "mentorom" Džonijem Toriom bavio se kijumčarenjem alkohola u Čikagu. Torijevu mafijašku imperiju nasledio je krajem 20.-ih.

foto: AP

Na Dan zaljubljenih 14. februara 1929. godine izvršio je najveći masakr u istoriji američkog podzemlja, kada je sa svojom bandom poubijao gotovo sve članove suparničke gangsterske ekipe. FBI ga 1931. godine hapsi zbog utaje poreza. Osuđen je na kaznu od 30.000, što je u tadašnje vreme bila ogromna suma, i na 11 robije. Na kraju je završio u zloglasnom zatvoru Alkatraz, gde mu je zabranjen bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom zbog čega je vremenom izgubio razum.

2. Čarls Laki Lućano (1897 - 1962)

Smatra se ocem organizovanog kriminala u Sjedinjenim Američkim Državama idejnim tvorcem podele Njujorka na interesne sfere pet mafijaških porodica. Bio je prvi bos porodice Đenoveze.

foto: Wikipedia

Upravo je Laki bio taj koji je "izmislio" mafiju, odnosno pretvorio ulične bande i traljavo izviđene kriminalne akcije u dobro organizovano posao koji obrće veliki novac. Optužen je za utaju porez i vođenje lanca prostitucije, i posle dužeg bežanja uhapšen. Završio u dobro čuvanom njujorškom zatvoru, iz koga je ipak nastavio je da vodi poslove pa je 1946. deportovan je u Italiju. Umro je 1962. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.