POTOPIĆE IH VODA: 7 svetskih čuda koja će ubrzo nestati! (FOTO)
Foto: Profimedia

klima uzvraća udarac

POTOPIĆE IH VODA: 7 svetskih čuda koja će ubrzo nestati! (FOTO)

Izgleda da će mali porast temperature dovesti do toga da ovi spomenici kulture završe ispod mora
Objavljeno: 15:25h

Klimatske promene uzimaju maha, a led na Antarktiku i Artiku se topi brže nego što je očekivano. Šta to zapravo znači? Pa, ne samo da će biti ugrožene neke oblasti i ekosistemi, već postoji velika šansa da neki od spomenika kulture više neće postojati. Ili će nam trebati ronilačka oprema da bismo stigli do njih.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema podacima objavljenim 2014. godine u Environmental research letters, pod UNESCO zaštitom je 720 spomenika svetske baštine, od kojih će više od petine biti pogođeno poplavam ili će potpuno nestati do 2100. godine.

Kako se ovo desilo? 6 zemalja koje su misteriozno nestale sa lica zemlje! (FOTO)

Ukoliko temepratura dostigne rast od 3.6 po Farenhajtovoj skali, koja je određena Pariskim dogovorom ovi spomenici će biti delimično, a neki i potpuno ispod nivoa mora.

1. Kip slobode u Njujorku

Iako odoleva porastu nivoa vode i ponosno stoji već 130 godina u njujorkškoj luci, postoji mogućnost da se nađe ispod vode. Statua je visoka 46 metara, a prema proračunima počeće da tone ukoliko nivo vode poraste za 0.9!

foto: Wikipedia

2. Uskršnje ostrvo

Polinežani ga zovu Rapa Nui, a zvanično su ga naselili pre 2000 godina. Kako se nalazi blizu mora postoji realna opasnost da se poznata baština u Čileu uništi. Erozija je već počela, a ako nivo mora nastavi da raste potpiće ga.

foto: Wikipedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.