Kako se ovo desilo? 6 zemalja koje su misteriozno nestale sa lica zemlje! (FOTO)
Foto: wikipedia / richerman, wikipedia / public domain, Beta

njih nema na mapama!

Kako se ovo desilo? 6 zemalja koje su misteriozno nestale sa lica zemlje! (FOTO)

Atlantida je jedan od najpoznatijih primera izgubljene zemlje za koju se veruje da je davno potonula... ali to nije jedini slučaj!
Objavljeno:

Da li je moguće da se geografija sveta toliko izmenila da su nestali čitavi kontinenti? Ljudi su vekovima mislili tako, a Atlantida je jedan od najboljih primera izgubljene zemlje za koju se veruje da je davno potonula negde u moru ili okeanu. Međutim, to nije jedini slučaj.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Širom sveta postoji na desetine lokacija na kojima su se, veruje se, nalazila ostrva ili kontinenti koji su nestali pod misterioznim okolnostima. Neke od zemalja su možda zaista postojale i nestale su zahvaljujući eroziji, otapanju leda ili pomeranju tektonskih ploča, dok su druge samo plod mašte ili rezultat loše navigacije zbunjenih moreplovaca. Kako god, priče o davno izgubljenim zemljama su još uvek žive, a mi ćemo pomenuti neke od njih.

foto: Wikipedia

1. Majda

Majda (Mayda, Maida) je fantomsko ostrvo za koje se verovalo da je locirano jugozapadno od Irske. Mornari su u doba istraživanja ovo ostrvo smatrali veoma nesigurnim - mapa iz 1397. godine ga prikazuje okruženo morskim nemanima i zmajevima, a na latinskom su ispisana razna upozorenja o opasnostima koje čekaju svakog ko plovi preblizu. Ostrvo se prvo pojavilo na mapama u srednjem veku i nastavilo vekovima da postoji u kartografiji kao ostrvo srpastog oblika. Ostrvo Majda poslednji put je iscrtano na geografskoj karti koju je izdala kartografska kompanija Rand Mek Neli 1906. godine, što je prilično skoro, budući da jugozapadno od Irske ništa nije pronađeno.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.