PRONAĐEN EROTSKI GRAFIT GROBNICI, ono što on otkriva bilo je ZABRANJENO!
Egipat, Foto: printscreen/youtube

OTKRIVAMO

PRONAĐEN EROTSKI GRAFIT GROBNICI, ono što on otkriva bilo je ZABRANJENO!

Već dugo se nagađa da li su čuvena egipatska kraljica Hatšepsut i njena desna ruka Senenemut bili u ljubavi ili ne.

Objavljeno:

Otkriće jednog grafita sa scenom seksa u egipatskim grobnicama u Dolini kraljeva iznova je pokrenuo priču o velikoj ljubavi prve žene faraona – kraljice Hatšepsut i njenog voljenog Senenmeta, najvećeg arhitekte svog doba.

Već dugo se nagađa da li su čuvena egipatska kraljica Hatšepsut i njena desna ruka Senenemut bili u ljubavi ili ne.

Hatšepsut je bila prva i jedina kraljica koja se usudila da se proglasi za faraona. Oblaćila se i ponašala kao muško kako bi zavredila poštovanje nakon što je došla na tron. Za 22 godine vladavine u 15veku pre nove ere državu je uvela u zlatno doba mira i blagostanja. Njeno ime dugo je bilo nepoznato budući da je njen naslednik pokušao da uništi svaki trag o njoj, , ali danas znamo da je Hatšepsut svetla tačka egipatske istorije za kojom je ostao čudesni pogrebni hram u Dolini kraljeva.

A u blizini tog hrama iz njenog doba ostao je i jedan prilično bezobrazan grafit – slika seksa između dvoje ljudi za koje se spekuliše da su Hatšepsut i najmoćniji čovek na njenom dvoru – Senemut.

Kada su arheolozi iskopali grobnice iznad njenog hrama, našli su grafit koji, kako navode neki, jasno govori ko je bio glavni u odnosu Hatšepsut i Senemuta. Moguće je da su ga nacrtali radnici koji su gradili hramove. Muški lik na grafitu fizički podseća na Senenmuta, a druga je osoba koja ima polne karateristike žene, a na glavi nosi obeležja muškarca, što je radila Hatšepsut.

I mada nema nepobitnih dokaza da su to zaista njih dvoje, grafit je iznova otvorio priču o nesvakidašnjoj ljubavi. Naime, Senemutov lik pojavljuje se više puta na zidovima njenog memorijalnog hrama kod Luksora, pa i u svetilištu, na mestu gde se ne može videti kada se otvore vrata. A bez kraljičine dozvole to ne bi moglo da se izvede. Takođe, njegov sarkofag je bio napravljen tako da bude par sa njenim. Na sve to, nema nikakvog traga o Senenmutovoj porodici, o to me da je imao ženu i decu, a elita u starom Egiptu se po običaju venčavala. Otuda spekulacija da je Hatšepsut želela Senenmuta smao za sebe, a da su navodi da je on bio gej manje verovatni.

Senenmut je najverovatnije bio čovek koji se ni iz čega vinuo u visine, došao do dvora i postao glavni oslonac jedine žene faraona. Veruje se da je bio 20 godina stariji od nje. Iz malog sela nadomak Tebe nekako je došao do mesta nadzornika prostorija u kojima su kralj i kraljica primali goste, pišu na sajtu Not so Innocents abroad. Ubrzo je unapređen, obogatio se i stekao autoritet, kontrolisao je finansije i bio prvi ministar. Senenmut je bio zadužen i za kraljičine privatne odaje, bio je tutor njene ćerke Neferure, pa se čak pričalo i da je ona njihova zajednička ćerka.

Tragovi o Senemutu nam govore i da je to bio iznuren čovek, izraženog nosa, s borama oko usta, ali kraljici je bio vrlo mio. I da su bili zajedno i da nisu, on je bez sumnje želeo da joj bude blizu, pa i nakon smrti. Njegova grobnica sagrađena je na brdu koje gleda na velelepnu palatu kraljice Hatšepsut, ali on je želeo da bude sahranjen u odvojenoj grobnici bliže njoj. To je prethodno bilo dozoljeno samo članovima kraljevske porodice. Podaci kažu da je Senenmut živeo čak 20 godina nakon njene smrti, ali veruje se da je sa dvora misteriozno nestao ubrzo nakon što je kraljica umrla, a njen naslednik Tutmos III pokušao da izbriše svaki trag o njoj.

Blizak njoj, i Senenmut je stekao brojne nepriatelje, pa je tako njegova grobnica sa sve mumijom i sakrkofagom teško oštećena. A to je bilo najgore što je moglo da se desi čoveku u starom Egiptu – njegov duh nije mogao da pređe u zagrobni svet, ostavljen da zauvek luta sam bez ičega.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.