KORONA JE UČINILA NEŠTO NEVEROVATNO: Tiče se životinja, ko bi rekao da ovo može da se desi?!
Životinje, Foto: Printscreen/Lajk.hr

bar nešto lepo

KORONA JE UČINILA NEŠTO NEVEROVATNO: Tiče se životinja, ko bi rekao da ovo može da se desi?!

Viđene su ove godine, a smatralo se da su izumrle

Objavljeno:

Pandemija korona virusa i restriktivne mere uvedene u cilju suzbijanja te bolesti doveli su do toga da su se životinje približile mestima na kojima žive ljudi, pa su viđene tamo gde je to ranije bilo gotovo nemoguće.

Ove godine viđene su čak i životinjske vrste za koje se smatralo da su izumrle pre mnogo godina. Ssto je još zanimljivije, neke od njih su viđene u blizini ljudskih prebivališta.

Kameleona sa Madagaskara, tzv. Felckovljevog kameleona, naučnici su poslednji put videli 1913. godine. Posle toga svi pokušaji zoologa da ga pronađu bili su neuspešni i ta vrsta je proglašena izumrlom.

Istraživači iz Minhena organizovali su naučnu ekspediciju na Madagaskar i sedam dana neuspešno istraživali najudaljenija mesta na severozapadu ostrva, gde je ta životinja viđena pre više od sto godina. Međutim, on nije pronađen u teško dostupnim šumama, već u velikoj bašti u hotelu u kojem su boravili članovi ekspedicije.

Kameleon sa Madagaskara živi kraće od godinu dana i to je delimično objašnjenje zašto nije viđen više od sto godina. Naime, u oktobru na Madagaskaru počinju kiše, zbog kojih je teško doći do njegovih staništa. Kada dođe sušna sezona, sve odrasle jedinke su obično već mrtve.

Ove godine je ponovo viđena i slonovska rovka ili somalijski sengi, koji, ispostavilo se, još živi na severoistoku Afrike.

Somalijski sengi je srodnik slona, ali je velicine miša. Skoro pola veka smatran je izumrlom vrstom i čak bio uvršten na spisak 25 najtraženijih vrsta, koji je sastavila organizacija za zaštitu prirode Global Vildlife Conservation. Poslednji put istraživači su ga videli 1973. godine.

U potrazi za misterioznom životinjom grupa zoologa otišla je u Afriku, ali ne u Somaliju, zbog sukoba u toj zemlji, već u susedni Džibuti, gde su prirodni uslovi slični kao u Somaliji.

Do ove godine i novogvinejski pas koji peva smatran je za izumrlu vrstu. On je po izgledu sličan australijskom dingu, ali je manji i ima neobičan glas i stvara harmonične zvukove svojim lavežom i zavijanjem.

Međunarodni tim istraživača uspeo je da pronađe populaciju predaka pevačkih pasa u planinama na zapadu Nove Gvineje. Naučnici su još 2016. mislili da su na istom mestu pronašli pripadnike te vrste, ali je bila reč o sličnim jedinkama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.