Holokaust o kojem Britanci ćute: Dan kada su likvidirali 750.000 životinja!
Foto: Profimedia

ni krivi ni dužni

Holokaust o kojem Britanci ćute: Dan kada su likvidirali 750.000 životinja!

Bilo je onih koji su pokušali da spreče ovu masovnu histeriju, formirani su mnogi prihvatni centri i "sigurne kuće", ali je, ipak, mnogo životinja stradalo
Objavljeno: 13:59h

Mnogi događaji iz Drugog svetskog rata po svojoj brutalnosti i nehumanosti izgledaju neverovatno. Jedan od takvih je i masovno ubistvo kućnih ljubimaca koje je 1939. godine naredila vlada Velike Britanije. Događaj je u istoriji ostao zapamćen kao "Holokaust ljubimaca".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, u prvim mesecima 1939. godine Britanija je formirala krizni komitet koji je trebalo da pronađe rešenja o redistribuciji hrane, goriva i drugih namirnica u slučaju da se zemlja nađe u ratu.

Jednom kada je komitet počeo sa radom, na dnevnom redu su se, možda iznenađujuće, ali vrlo brzo našli - kućni ljubimci. Logika čelnika ovog tela bila je sledeća - jednom kada se zarati i nastupi nestašica hrane, vlasnici kućnih ljubimaca imaće dva izbora - ili da sa svojim životinjama dele ionako nedovoljne porcije hrane ili da ih ubiju. A, ako je to već opcija, zašto to ne uraditi odmah?!

foto: AP

I tako su po celoj Velikoj Britaniji osvanuli pamfleti sa naslovom “Saveti za vlasnike kućnih ljubimaca”. U njima se sugerisalo da je životinje neophodno izmestiti iz velikih gradova na sela, a letak se završavao rečenicom: “Ako ne možete da ih ostavite na staranje komšijama, najbolje što možete da učinite za njih je da ih uništite".

foto: Wikipedia/National archives

Na papiru se nalazila i fotografija pištolja koji može da posluži za “humano” ubijanje kućnih ljubimaca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.