STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO LIŠĆE MENJA BOJU! Čas je zeleno, čas žuto i narandžasto a sve zbog jednog razloga
šuma u jesen, Foto: Profimedia

jesen stigla

STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO LIŠĆE MENJA BOJU! Čas je zeleno, čas žuto i narandžasto a sve zbog jednog razloga

Hlorofila u lišću ima u najvećoj količini, ali ono sadrži i mnoštvo drugih pigmenata koji imaju sličnu funkciju

Objavljeno: 08:43h

Na tu promenu ne obraćamo previše pažnje, sve dok lišće ne postane kompletno narandžasto i žuto, ali ceo proces je zapravo jako zanimljiv.

Priroda u jesen je zaista predivna. Nakon toplog proleća i leta, sada se sve smiruje. Lišće počinje da opada, ali i da menja boju? Znate li zašto se to događa?

Pigment koji lišću daje zelenu boju u proleće zove se hlorofil, a isti pomaže u fotosintezi - procesu kojim se svetlosna energija pretvara u hemijsku energiju i njeno čuvanje u molekulu šećera, uz niz hemijskih procesa u kojima učestvuju ugljen-dioksid iz vazduha i voda iz okoline.

Profesor fakulteta za životnu sredinu na univerzitetu Binghamton, George Meindl, kaže kako hlorofila u lišću ima u najvećoj količini, ali ono sadrži i mnoštvo drugih pigmenata koji imaju sličnu funkciju - i očituju se u različitim bojama, poput žute i narandžaste.

"Ima ih u znatno manjoj količini, pa možemo reći da ih molekuli zelenog hlorofila maskiraju, ali tako je sve dok ne započne proces opadanja lišća sa grane. Kako se približava zima i smanjuje se količina sunca, ne odvija se fotosinteza", otkrio je Meindl.

Hlorofil se počne razgrađivati, a zelena boja samim time bledi i počnu dominirati drugi pigmenti, pa prevladava žuta i narandžasta boja. Uz uvek prisutna ta dva pigmenta, lišće sadrži i neke boje koje se pokazuju tek u jesen.

"Ti pigmenti, zvani antocijani, pomažu biljkama da povrate hranjive sastojke iz lišća pre nego što padnu sa drveta, a stvaraju se tek neposredno pre nego što lišće otpadne. Očituju se u crvenoj, a ponekad čak i u ljubičastoj boji, pa tako nastaju neke od najlepših slika koje vidimo oko sebe", prenosi Reader's Digest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.