OVE GODINE ĆE SE NA NOĆ VEŠTICA DESITI NEŠTO ŠTO SE NIJE DESILO OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Videće se u CELOM SVETU!
Noć veštica je sve bliže, Foto: Filip Plavčić

NEOBIČNO

OVE GODINE ĆE SE NA NOĆ VEŠTICA DESITI NEŠTO ŠTO SE NIJE DESILO OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Videće se u CELOM SVETU!

Inače se pun mesec pojavljuje 13 puta u ovoj godini

Objavljeno: 08:42h

Na Noć veštica, 31. oktobra ove godine, zvezde na nebu dobiće posebnu sablasnu scenu, tako da bi se moglo činiti da gledamo veštičji ples. Naime, osvetliće ih Plavi Mesec.

Reč je o relativno retkoj pojavi koja se ponavlja svake dve do tri godine. Naravno, ne radi se o tome da Mesec svetli plavo, već o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego obično, što čini da izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego "obični" pun Mesec. Plavi Mesec označava, zapravo, pojavu kada se u jednom mesecu pojave dva puna Meseca, što će se ove godine dogoditi 1. i 31. oktobra.

Kosmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sledeći put tu pojavu baš 31. oktobra videti tek 2039. godine. No, još ga zanimljivijim čini to da će se ovogodišnji Plavi Mesec videti u celom svetu, po prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Ideja o Plavom Mesecu kao drugom punom Mesecu prvi puta je spomenuta u časopisu Sky and Telescope 1946. godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, Džejms Hju Pruit osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, davši jednostavniju definiciju.

- Sedam puta u 19 godina bilo je - i još uvek ima - 13 punih Meseci u godini. To daje 11 meseci s po jednim punim Mesecom i jedan mesec s dva. Ovaj drugi puni Mesec u mesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, ali to ne znači da će zasjati plavo - napisao je.

EarthSky primećuje da se uslovi na nebu moraju savršeno "poravnati" i sadržavati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu - što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti.

Inače, 2020. godine zabeležićemo još jednu retku pojavu: Godina će imati ukupno 13 punih Meseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.