NADRLJALI ZBOG VIRUSA: Velika NESTAŠICA majmuna zbog SVEOPŠTIH testova VAKCINE na KORONU!
Iako se borci za prava životinja protive korišćenju primata u eksperimentima, Foto: Eko.minpolj.gov.rs

dotle je otišlo

NADRLJALI ZBOG VIRUSA: Velika NESTAŠICA majmuna zbog SVEOPŠTIH testova VAKCINE na KORONU!

“Imamo nestašicu”, rekao je za USA Tudej dr Skip Bom

Objavljeno:

Globalna trka za vakcinom protiv koronavirusa izazvala je ogromnu potražnju, pa samim tim i nestašicu, jednog ključnog resursa - majmuna.

Pre nego što farmaceutske kompanije počnu testiranje vakcine na ljudima, delotvornost i bezbednost vakcine testira se na majmunima. S obzirom na to da se u svetu trenutno radi na više od 100 vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

“Imamo nestašicu”, rekao je za USA Tudej dr Skip Bom, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Nju Orleansu.

Kao i u mnogim drugim aspektima društva, pandemija je u prvi plan stavila postojeći problem. Konkretno, centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka finansiranja kako bi se majmuni uzgojili u SAD-u.

Uvek smo bili u situaciji da naša proizvodnja jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima i tako je bilo godinama, a kad se pojavila pandemija koronavirusa, to nas je gurnulo još dalje”, pojasnio je Bom.

Iako se borci za prava životinja protive korišćenju primata u eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine.

Centar u Nju Orleansu navodi da u svom istraživanju pokušavaju da iskoriste najmanji mogući broj životinja potreban za validne naučne rezultate.

Nažalost, navode da trenutno nije moguće potpuno zameniti životinje kompjuterskim modelima ili simulacijama.

Svi se nadamo da jednog dana nećemo morati da koristimo životinje u istraživanju ali za sada…”, rekao je Bom.

Reakcije imunološkog sistema majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato ti eksperimenti mogu da nam daju vrlo dobre pokazatelje bezbednosti i delotvornosti vakcine”, rekao je direktor Centra Džej Rapaport.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.