NA TO PITANJE VAM NEĆU ODGOVORITI, A I ZNATE DA DAME NOĆI UVEK LAŽU: REČI ove nemačke PRO*TITUTKE su pravi HIT!
Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sledećeg dana, Foto: Profimedia

šta reče?

NA TO PITANJE VAM NEĆU ODGOVORITI, A I ZNATE DA DAME NOĆI UVEK LAŽU: REČI ove nemačke PRO*TITUTKE su pravi HIT!

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizovao i regulisao prostituciju u Nemačkoj

Objavljeno:

Korona kriza je pogodila sve, ali prostituciju je pogodila najviše. Prostitutke više od pola godine nisu smele da rade, a mnogi bordeli su prijavili stečaj. U nekim delovima Nemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje, piše Dojče Vele i donosi priču sa predsednicom Nemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim delatnostima.

Smisao za humor još je nije napustio. Na pitanje koliko joj je godina, Stefani Kle odgovara uz smeh: “Na to pitanja vam neću odgovoriti. Osim toga, znate da dame noći uvek lažu.” No, predsednica Nemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim delatnostima još uvek je jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom korona krize zabranili rad.

Politika se ružno ponela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom, nismo ništa manje važni nego recimo frizeri”, kaže ova odlučna 58-godišnjakinja.

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Europe. “Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sledećeg dana, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovde plaćale porez a za vreme lokdauna su otišle kućama, pa nisu primale socijalnu pomoć”, kaže Kle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih delatnosti u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim nemačkim saveznim pokrajinama bordeli smeju ponovno da otvore vrata.

Ali za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i “Paša” u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, zatvorili su vrata. Ova branša slovi za najveće gubitnike korona-krize. Mnoge prostitutke su pokušavale, usprkos zabrani, da nastave sa radom, preko telefona ili internetskih ponuda. Kle kaže kako, kada se nedavno u Kelnu susrela s nekoliko koleginica, njihovi mobilni nisu prestajali da zvone. “Mušterije žele da održe kontakt, pa makar i za kratko ćaskanje preko telefona”, kaže ona za DW.

Korona iziskuje kreativnost

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kle i njene koleginice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom držanja distance…”Već će nam nešto pasti na pamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli”, kaže uz smešak Kle ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ana Rozenbah iz socijalne službe kelnskog “Karitasa”. “Zabranama ne postižemo ništa”, kaže Rozenbah, zadovoljna što se prostitutke sada mogu vratiti legalnom poslovanju.

Grad na Rajni može se pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele napustiti “najstarije zanimanje na svetu”, grad nudi nekoliko programa.

Ciljani programi za početak novog života

Mi ne smemo one koje žele da istupe iz svog dosadašnjeg posla odmah da strpamo u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studije ili školovanje pre nekoliko godina i mi moramo gledati kako da iskoristimo ta iskustva”, kaže Rozenbah iz “Karitasa”.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizovao i regulisao prostituciju u Nemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu. Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore sa drugim problemima. Mnoge žene i devojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske. “Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovde u Nemačkoj, zdravstvenim ustanovama moramo da pomognemo ne samo da budu uspešni u borbi protiv širenja koronavirusa, nego i u zaštiti prostitutki”, zaključuje Rozenbah za Dojče Vele.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.