NEVEROVATNA POJAVA KOJA SE VIĐA UŽASNO RETKO! Snimljeno rađanje nove galaksije! (VIDEO)
Foto: Profimedia

fascinantno

NEVEROVATNA POJAVA KOJA SE VIĐA UŽASNO RETKO! Snimljeno rađanje nove galaksije! (VIDEO)

Sjajne infracrvene galaksije su među najsvetlijim objektima u "lokalnom" delu univerzuma, a NGC 1614 je druga najsvetlija galaksija u krugu od 250 miliona svetlosnih godina

Objavljeno:

U neobično oblikovanoj novoj galaksiji, nazvanoj NGC 1614, svemirski teleskop Habl (Hubble) je snimio rađanje novih zvezda

Ova galaksija je udaljena od Zemlje oko 200 miliona svetlosnih godina, a nalazi se sa južne strane sazvežđa Eridan. Nastala je kao rezultat spajanja dve druge galaksije, a ovaj proces i dalje traje.

Ono što je zanimljivo jeste upravo to da je ovakav "svemirski sudar" prouzrokovao burno strujanje gasova među zvezdama, koji teku iz manje u veću galaksiju, pa tako nastaju nove zvezde.

Zbog burne prošlosti, ali i sadašnjeg izgleda, naučnici su ovu NGC 1614 kategorizovali kao specifičnu, infracrvenu galaksiju u kojoj se rađa ogromna količina zvezda.

Sjajne infracrvene galaksije su među najsvetlijim objektima u "lokalnom" delu univerzuma, a NGC 1614 je druga najsvetlija galaksija u krugu od 250 miliona svetlosnih godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.