SENZACIONALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli novu vrstu DINOSAUARUSA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

strava

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli novu vrstu DINOSAUARUSA! (FOTO)

Kost je pronašao jedan čovek, slučajno, šetajući plažom

Objavljeno:

U Engleskoj je otkrivena nova vrsta dinosaurusa povezana sa Tiranosaurusom reksom. Paleontolozi sa Univerziteta u Southemptonu mesecima su proučavali četiri kosti koje su prošli tokom prošle godine u selu Šenklin, na ostrvu Vajt, pored južne obale Engleske.

Konačno je utvrđeno da su kosti sa vrata, leđa i repa novog dinosaurusa, "nepoznatog nauci", navodi se u saopštenju sa univerziteta. Dinosaurus je bio dugačak oko četiri metra, a vrsta je dinosaurusa iz grupe mesoždera koji su obično hodali na dve noge, kao Tiranosaurus reks.

Živeo je u periodu krede, pre oko 115 miliona godina, navodi se u saopštenju.

- Iznenadilo nas je koliko su delovi nađenog kostura osetljivi i imaju vreće pune vazduha, neobičan način disanja, kostur je lak - istakao je Kris Berker doktor koji je vodio studiju na univerzitetu.

- Šetao sam plažom, šutirao kamenje i naišao na ono što liči na kost od dinosaurusa. Zaista sam bio šokiran kada sam otkrio da bi to mogla biti nova vrsta - rekao je Pol Farel.

Druge dve kosti pronašli su lovci na fosile.

Ostrvo Vajt jedna je od najboljih lokacija za ostatke i fosile dinosaura u Evropi, a dom je muzeja Dinosaurusa, u koji su svi doneli fosilne ostatke pronađenog vecerovenatora.

- Ovo izvanredno otkriće povezanih fosila tri različita pojedinca i grupe značiće kolekciji koju imamo u muzeju i bićemo u prilici da eksponate izložimo za posetioce - rekao je Martin Munt, kustos muzeja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.