KAO U RATOVIMA ZVEZDA, INSPIRISANI SCENAMA LUKA SKAJVOKERA: Naučnici stvorili veštačku ruku koja oseća (VIDEO)
VESTACKA RUKA, Foto: Foto: Youtube/Printscreen/Newzee

STRAVA

KAO U RATOVIMA ZVEZDA, INSPIRISANI SCENAMA LUKA SKAJVOKERA: Naučnici stvorili veštačku ruku koja oseća (VIDEO)

Tu "kožu" veličine kvadratnog centimetra čini do stotinu malih senzora

Objavljeno:

Inspirisani trilogijom "Ratova zvezda", singapurski naučnici razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseti dodir. Oni se nadaju da će ta inovacija pomoći ljudima s veštačkim protezama da prepoznaju predmete i osete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

Tu "kožu", veličine kvadratnog centimetra, čini do stotinu malih senzora.

Naučnici singapurskog Nacionalnog univerziteta navode da ona može da procesuira informacije brže od ljudskog nervnog sistema, a sposobna je i da prepozna 20 do 30 različitih tekstura.

Može i da čita Brajevo pismo sa više od 90 odsto tačnosti.

- Ljudi moraju da ‘klize’ prstom po predmetu da bi osetili teksturu, a u ovom slučaju koža samo jednim dodirom može da detektuje različitu teksturu - izjavio je lider istraživačkog tima tima Benjamin Te.

On je napomenuo da su algoritmi veštačke inteligencije zaslužni što je njihov izum u mogućnosti da "brzo uči". Demonstracijom je prikazano kako uređaj može da prepozna da je loptica koja pomaže u otklanjanju stresa mekana, a da je plastična lopta tvrda.

Te je otkrio da je koncept izuma inspirisan scenom iz filmske trilogije "Ratova zvezda" u kojoj Luk Skajvoker ostaje bez desne šake koju potom zamenjuje robotskom sa kojom je, kako se čini, uspeo da povrati osećaj dodira.

On je dodao da je sve još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali da postoji veliko interesovanje za njihov izum, posebno u medicinskim krugovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.