NAUČNICI POTVRDILI: Retka vrsta gorila Kros River nije izumrla
Gorila Ilustracija, Foto: EPA-EFE/TIM KEETON, Ilustracija

i dalje žive

NAUČNICI POTVRDILI: Retka vrsta gorila Kros River nije izumrla

Naučnici ističu da je odličan znak videti da se gorile razmnožavaju i da im ne preti izumiranje

Objavljeno:

Aktivisti za zaštitu divljih životinja načinili su prve fotografije retkih Kros River gorila sa mladuncima, na planini Mbe na jugu Nigerije, preneo je Asošijeted pres.

Fotografije predstavljaju dokaz da ova podvrsta nije izumrla, kao što se to ranije pretpostavljalo, zahvaljujući naporima aktivista.

Naučnici ističu da je odličan znak videti da se gorile razmnožavaju i da im ne preti izumiranje.

Prema podacima Društva za zaštitu divljih životinja, smatra se da je u jednom trenutku u izolovanom planinskom području u Nigeriji i Kamerunu bilo samo oko 300 Kros River gorila.

Aktivisti još ne znaju tačan broj gorila koji trenutno živi u ovoj oblasti i pokušavaju da ih prate već neko vreme. Oko 50 kamera postavljeno je još 2012. godine u oblastima koje ove životinje naseljavaju, ali je ove gorile jako teško usnimiti, dok njihovi mladunci nikada do sada nisu uhvaćeni na kamerama. Savez devet lokalnih zajednica sarađuje sa Društvom za zaštitu divljih životinja još od pre dve decenije kako bi pomogli zaštitu Kros River gorila.

Opstanak ove podvrste bio je ugrožen decenijama unazad, i to najviše zbog lova, a u nešto manjoj meri i nestajanjem njihovog prirodnog staništa usled krčenja šuma radi bavljenja poljoprivredom.

Kros River gorile ponovo su otkrivene tokom osamdesetih godina prošlog veka, kada je oko 100 njih zapaženo u Nigeriji, a oko 200 u Kamerunu.

Slike mladunaca deluju obećavajuće kada je u pitanju opstanak Kros River gorila, ali aktivisti upozoravaju da opasnost od lova i krčenja šuma i dalje postoji i da će oni nastaviti da rade na zaštiti ove vrste.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.