NOVA PANDEMIJA PRETI DA NAS UGROZI: Korona je za ovo mala beba, evo šta može da se desi!
Ubrzano zagrevanje moglo bi da “oslobodi” brojne viruse, Foto: Printscreen/Youtube

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA

NOVA PANDEMIJA PRETI DA NAS UGROZI: Korona je za ovo mala beba, evo šta može da se desi!

Ledene sante se otapaju i otkrivaju zaboravljene mikroorganizme

Objavljeno:

Naučnici upozoravaju da bi ubrzano zagrevanje krajnjeg severa Zemlje moglo da “oslobodi” brojne viruse stare i po stotine hiljada godina, koji su zakopani u sibirskom večnom ledu, što može da dovede do velikih posledica po čovečanstvo.

Zbog ubrzanog zagrevanja planete, a Arktik se zagreva barem dvostruko brže od ostatka sveta, ledene sante se otapaju, prvi put od ledenog doba, pri čemu postoji opasnost od oslobađanja patogena s kojima se savremeni čovek do sada nije susreo, prenosi britanski list Indipendent.

Pretpostavka da bakterije mogu dugo da prežive definitivno je prihvaćena u naučnim krugovima.

“Jedina nedoumica jeste koliko dugo virusi mogu da prežive u ledu – milion godina, 500.000 ili 50.000 godina”, ističe virusolog Žan Mišel Klaveri.

On tvrdi da postoje veoma kvalitetna istraživanja koja upućuju na to da bakterije iz dubokog leda mogu da ožive.

I doktor Šanatal Abergel, virusolog, smatra da je moguće oživeti viruse iz starih uzoraka leda.

Ona napominje da su istraživači uspeli da reaktiviraju drevne DNK viruse, ali ne i puno krhkije RNK viruse.

RNK virusi odnose se na bolesti poput španskog gripa i novog virusa korona odgovornog za aktuelnu pandemiju, a DNK virusi uključuju praktično iskorenjenu bolest velikih boginja.

Kada se jednom nađe u ćeliji “domaćina”, virus otpušta svoju DNK ili RNK, koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice, te preuzima nadzor nad nekim aspektima ćelijskog metabolizma.

Drugu pretnju za čovečanstvo predstavljaju bakterije.

Tako je 2016. epidemija antraksa u Zapadnom Sibiru pokosila krda losova. Kada su se u junu leševi životinja odledili, od te bolesti zarazile su se 23 osobe.

Naučnici upozoravaju da opasnost ne predstavlja samo odmrzavanje ledenih površina, već i pojačana ljudska i životinjska aktivnost u područjima koja su već dugo retko naseljena.

“Ovo je recept za katastrofu, jer već imamo ‘sveži’ virus”, obrazlažu virusolozi i napominju da se virusi iz leda “sele” u reke.

Ako se čovek zatekne među zamrznutim virusima koji mogu biti pandemijski, on bi se mogao zaraziti i sam pokrenuti novu pandemiju, navode stručnjaci.

Bonus video:

( Espreso.co.rs / pcnen.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.