PACIJENTKINJA BILA BUDNA TOKOM OPERACIJE NA MOZGU: Šokiraćete se kada vidite šta je radila sve vreme (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ČUDA MEDICINE

PACIJENTKINJA BILA BUDNA TOKOM OPERACIJE NA MOZGU: Šokiraćete se kada vidite šta je radila sve vreme (FOTO)

Operacija je trajala dva i po sata, odstranjen je tumor na levoj strani mozga, a pacijentica je celo vreme operacije bila budna i radila

Objavljeno:

Sezdesetogodišnja Italijanka je za vreme operacije tumora na mozgu čistila i pripremila masline za jedan kulinarski specijalitet.

Operacija je trajala dva i po sata, odstranjen je tumor na levoj strani mozga, a pacijentica je celo vreme operacije bila budna i radila, a šef medicinskog tima bolnice u Ankoni Roberto Trinjani rekao je da je operacija uspela, prenosi Ansa.

"Ova metoda nam omogućava praćenje pacijenta i funkcije mozga i pomaze tokom operacije na "kalibraciju naŠe akcije", rekao je dr. Trinjani koji je rukovodio tim od 11 specijalista od neurohirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofisiologa i medicinskih sestra.

Ovaj metod opercije u toku kojeg je pacijent budan i radi ono sto sam izabere zove se budan (awake), a tim doktora Trinjani je u poslednih 5 godina, kako izvestava Ansa napravio oko takvih 60 operacija.

Aktivnost koju ce pacijent raditi dok traje operacija bira se na osnovu dela mozga koji treba biti operisan, ali i na bazi individualnih navika pacijenta. Tako je jedan pacijent svirao trubu, jedna pacijntica je izabrala da gleda crtane filmove, a jedan je za vreme operacije svirao violinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.