OVAKO JE TUĐMAN ČETNIKOVAO: Četnici su SLOBODARSKI POKRET, bilo je tu i HRVATA
Sad ste sigurno skroz zbunjeni, Foto: Profimedia

da li ste znali?

OVAKO JE TUĐMAN ČETNIKOVAO: Četnici su SLOBODARSKI POKRET, bilo je tu i HRVATA

Reč “četnik” ima sličnu nomadsku i kosmopolitsku sudbinu kao i naziv “ustaša”, kojim su se označavali učesnici ustanaka protiv Turaka

Objavljeno:

Poreklo nekih danas ozloglašenih reči, kao što su "ustaša" i "četnik" sigurno će vas iznenaditi - jer nekada ove reči nisu imale istorijsku težinu koju imaju danas.

Reč “četnik” ima sličnu nomadsku i kosmopolitsku sudbinu kao i naziv “ustaša”, kojim su se označavali učesnici ustanaka protiv Turaka.

Reč “četnik”, naime, izvorno je hrvatskog porekla, kao što svedoči franjevački sveštenik fra Lujo Plepel, koji u svojim radovima naziv “četnik” vezuje za hrvatske ustanike koji su polovinom 17. veka “četovali” u okolici Drniša, sukobljavajući se s Turcima.

Poznatije četovođe tih hrvatskih četnika bili su franjevci fra Nikola Ružić i fra Šimun Brajinović, župnik crkve u Petropolju.

O četovanju među Hrvatima u 17. veku piše i Vladimir Mažuranić, sin hrvatskog bana.

Osim kao pojam kojim se označavaju hrabri borci, on u svojim “Prinosima za hrvatski pravno-povesni rečnik” pod pojmom “četnici” podrazumeva i sve vojnike u nekoj četi.

Nećete ni ovo verovati: o četnicima kao “slobodarskom pokretu” pisao je i istoričar – Franjo Tuđman:

“Termine četovanje i četnici, koji su u prošlosti hrvatskog i srpskog naroda bili sinonimi neprekidnog oružanog otpora i dobrovoljačkoga slobodarskog pokreta (...) omrazili su vlastodršci stare Jugoslavije” – tako je o četnicima zborio prvi hrvatski predsednik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.