ISPOD VINOGRADA JE BILO SAKRIVENO ISTORIJSKO BLAGO: Arheolozi misle da je ovo otkriće godine! (FOTO)
Majko je za otkriće saznao jer su mu rekli članovi porodice, Foto: EPA/Jerzy Muszynski

PRELEPO

ISPOD VINOGRADA JE BILO SAKRIVENO ISTORIJSKO BLAGO: Arheolozi misle da je ovo otkriće godine! (FOTO)

Majko je za otkriće saznao jer su mu rekli članovi porodice

Objavljeno:

Italijanski arheolozi otkrili su vrhunski očuvan mozaik iz razdoblja antičkog Rima u regiji Valpoličela u pokrajini Verona u Italiji.

Sakriven pod slojevima zemlje vinograda, pronađeni mozaik verovatno dolazi iz razdoblja 1. veka posle Hrista i u izvrsnom je stanju.

Istoričar Majko Kleland prvi je objavio na Tviteru vest o arheološkom otkriću za koje se smatra da bi moglo biti jedno od najvećih ove godine.

Iako se slična otkrića događaju, Majko je izjavio za Bored Pandu kako je "retkost pronaći nešto u tako dobrom stanju i celo". - Inače, čovek i priroda učine svoje i delovi tada ili nestanu ili se oštete - istakao je.

Mozaik su pronašli članovi instituta Soprintendenza di Verona. Majko je za otkriće saznao jer su mu rekli članovi porodice koji, inače, žive u Veroni. Smatra se kako je mozaik deo rimske vile koja je bila na tom području i koju su već duže vreme tražili arheolozi. - Pokazali su mi na čemu rade i koliko je neverovatno što su otkrili i morao sam to podeliti sa svetom. Oni zaslužuju svo priznanje - utvrdio je Majko. Iako su fotografije oduševile mnoge, neki su šaljivo rekli kako je ovo možda kriva godina za arheološka iskapanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.