NEOBIČNI BLJESKOVI U SVEMIRU VIDE SE I SA ZEMLJE: Da li nam to vanzemaljci namiguju? Evo šta kažu naučnici!
Signal je navodno nastao tamo gde se akrecijski disk oko crne rupe rasplamsao, Foto: EPA / NASA / HANDOUT

zanimljivo

NEOBIČNI BLJESKOVI U SVEMIRU VIDE SE I SA ZEMLJE: Da li nam to vanzemaljci namiguju? Evo šta kažu naučnici!

Fluktuacije, kao što je sugerisano, verovatno potiču od vrtoglave rotacije gasa oko površine crne rupe

Objavljeno: 25.05.2020. 19:01h
  • 38

Istraživači presreli prikriveni signal nastao zbog “egzotičnih pojava” u samom srcu Mlečnog puta.

Signal je preslikan kao da potiče iz mase večno rotirajućih radio tačaka koje se formiraju oko gigantske crne rupe u našoj galaksiji.

U nedavnom revolucionarnom otkriću, istraživači sa Univerziteta Keio otkrili su prethodno neopaženi signal za koji pretpostavljaju da haotično dolazi iz supermasivne crne rupe u srcu Mlečnog puta.

Signal je navodno nastao tamo gde se akrecijski disk oko crne rupe rasplamsao i emituje izuzetno brzo rotirajuće radio tačke, pokazalo je istraživanje objavljeno u aprilu u časopisu The Astrophisical Journal Letters.

Vodeći autor studije, Juhej Ivata, pohvalio je trud rekavši da smo „ovog puta, koristeći ALMA, dobili kvalitetan podatak promene intenziteta radio-talasa Sgr A * tokom 10 dana, 70 minuta dnevno.

Profesor sa univerziteta Keio Tomoharu Oka pripisao je ogromnu emisiju određenim „egzotičnim pojavama“ koji se odvijaju u neposrednoj blizini supermasivne crne rupe.

Fluktuacije, kao što je sugerisano, verovatno potiču od vrtoglave rotacije gasa oko površine crne rupe - nečega što sigurno predstavlja poteškoće u otkrivanju signala.

U paralelnoj grani istraživanja, naučnici koji su gledali u takozvane brze radio-eksplozije (FRB) koji dolaze iz dubokog svemira, nedavno su poverovali da bi različiti signali koje su detektovali na kanadskom teleskopu CHIME mogli da budu objašnjeni nizom "prirodnih pojava" - plus popularnom vanzemaljskom teorijom.

Oni su povezali izuzetnu osvetljenost bljeskova s velikom količinom naprezanja u magnitudama i pulsiranjima. Istraživači su priznali da je magnetno polje toliko snažno da se "bukvalno pokušava preoblikovati zvezda", što sprečava gravitacija.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media