POJAVILA SE VEST DA JE KORONAVIRUS MUTIRAO I DA JE SADA OPASNIJI: Odmah se oglasio čuveni naučnik!
Zvanično smo testirali da li je to slučaj koristeći 15.000 uzoraka SARSCoV2 genoma iz celog sveta, Foto: Printscreen

koronavirus

POJAVILA SE VEST DA JE KORONAVIRUS MUTIRAO I DA JE SADA OPASNIJI: Odmah se oglasio čuveni naučnik!

Postoje tvrdnje da je # COVID19 stekao mutacije koje vode do više prenosivih sojeva

Objavljeno:

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža London objavio je na Tviteru vrlo zanimljivu analizu.

- Postoje tvrdnje da je COVID19 stekao mutacije koje vode do više prenosivih sojeva. Zvanično smo testirali da li je to slučaj koristeći 15.000 uzoraka SARSCoV2 genoma iz celog sveta: ... a odgovor je ne, uopšte ne! - napisao je Balu, pa objasnio:

- Analizirali smo sve mutacije u genomu SARSCoV2 koji su verodostojni kandidati za adaptaciju na njegov novi humani domaćin s novim pristupom poređenjem relativnog broja potomaka svih sestrinskih rodova sa i bez specifične mutacije.

- Svaka mutacija koja se ponavlja do danas, značajno je povezana sa povećanim prenošenjem SARSCoV2. Umesto toga, sve te mutacije su neutralne ili štetne za prenošenje virusa, neke značajno - piše Balu i poentira:

- Zanimljivo je da većina ponavljajućih mutacija koje su se pojavile do danas u SARSCoV2 nisu posledica grešaka koje je virus napravio tokom replikacije. Umesto toga, prouzrokovala ih je mašina za uređivanje RNA, koja je deo našeg imunološkog sistema.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.