VIRUS MUTIRA, SVI SMO GOTOVI? Šta se zaista krije iza ovakvih naslova u medijima?
Kakav je ovo naslo - zar virus nije već prilagođen ljudima?, Foto: AP

koronavirus

VIRUS MUTIRA, SVI SMO GOTOVI? Šta se zaista krije iza ovakvih naslova u medijima?

Spolja to izgleda kao da se virus "istrošio". U stvari, to su različite čestice virusa koji se šire dalje, a ne jak oblik virusa kojem ponestaje snage

Objavljeno:

Mejnstrim mediji insistiraju na trvdnji da koronavirus predstavlja egzistencijalnu pretnju za ljude, koristeći zaključke da virus mutira kao dokaz za to.

Ali u stvarnosti, mutacije su samo neka vrsta dreke.

Tokom vikenda Gardijan je objavio članak pod nazivom: "Naučnici zabrinuti da se koronavirus prilagođava ljudima".

Kakav je ovo naslo - zar virus nije već prilagođen ljudima? U protivnom, oko čega bi se dizala prašina? U svakom slučaju, rad se odnosi na nedavnu analizu hiljada koronavirusnih genoma širom sveta, otkrivajući da neki imaju mutacije koje nisu prisutne u originalnom soju iz Vuhana.

Ako su novi podaci, koji sugerišu da Covid-19 nisu smrtonosniji od sezonskog gripa, tačni, da li to znači da ceo svet treba izađe iz karantina?

Treba shvatiti bitnu stvar: virusi se mutiraju. Sav DNK mutira - uključujući i vaš. Ali ovo nije loše. Istina, reč ima negativne konotacije; zamišljamo mutante kao strašna, deformisana bića i, X-Men na stranu, obično negativce. Ali u stvari, mutacija je prirodan proces DNK kao i popravka ili reprodukcija. Evolucija se oslanja na to. Mutacije gena laktaze omogućavaju ljudima evropskog porekla da konzumiraju mlečne proizvode. Izgleda da su neke medijske frakcije posvećene iskorišćavanju negativnih asocijacija koje ljudi imaju vezano za „mutante“ i „mutacije“ kako bi zastrašili javnost.

Doktor Džon Li, ugledni epidemiolog u penziji i otvoreni kritičar postupanja vlade u Velikoj Britaniji, posmatra koronavirus kroz evoluciju sočiva i fascinantno shvata kako mutacije mogu biti dobra stvar. Virus koji je previše smrtonosan će izumreti sa svojim domaćinima pre nego što se može širiti, ali da bi se širio širokim putem - što je, na kraju krajeva, i njegova jedina svrha - pametni virus postaje sve blaži. Kako mutacije pomažu u tome, Li očekuje da novi sojevi koronavirusa budu manje štetni.

Spolja to izgleda kao da se virus "istrošio". U stvari, to su različite čestice virusa koji se šire dalje, a ne jak oblik virusa kojem ponestaje snage.

Bilo kako bilo, rezultati su isti. Li upozorava, međutim, da bi ta tendencija da koronavirus vremenom postaje blaži mogla biti sprečena.

Možda je jedino što mutacije čine loše zapravo onemogužavanje na razvoja vakcine. Vakcine se oslanjaju na stvaranje antigena koji blisko odgovaraju preciznom molekularnom karakteru patogena o kome je reč. Ako se taj patogen promeni mutacijama, on uništava najbolje planove vakcina. A varijacije koje se već mogu primeniti u genima koronavirusa ne predstavljaju dobro za velike farmaceutske kompanije. Ovo nije iznenađujuće, jer je Sars-CoV-2 jednolančani RNA virus - vrsta virusa posebno sklona mutacijama. U stvari, svi koronavirusi su ovog tipa.

Za sada, mutacije ne bi trebalo da budu na vrhu liste prioriteta u pogledu borbe protiv koronavirusa. Kao što je profesor Nick Loman sa Univerziteta u Birminghamu rekao u drugom članku u Gardijanu, „Siguran sam da neće biti važno koje mutacije virus ima ... Gledamo da vidimo da li bilo koja od mutacija menja ponašanje, a mi nemamo bilo kakav dokaz za to. "

U svom poslednjem članku za Spektejtor, Li kaže da novi koronavirus jednostavno „dolazi u ravnotežu sa svojim novim ljudskim domaćinima“.

Možda su mutacije samo deo ovog procesa - novorođeni životni oblik koji se uklapa u novi dom. I ima vremena da se skrasi, jer vakcina - ako je ikada bude napravljena - proći će najmanje godinu dana, ako ne i više.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.